Att hitta personal med rätt kompetens blir allt svårare. Trots en god konjunktur är det idag bristen på arbetskraft som är den stora flaskhalsen för tillväxt. Tvärtemot vad många tror är det heller inte bara universitetsutbildade som efterfrågas utan för många jobb räcker det med en avklarad gymnasieexamen och rätt attityd.
Enligt en enkät som organisationen Företagarna presenterat har 40 procent av företagarna tackat nej till en ny order bland annat på grund av bristen på arbetskraft. I Östergötland finns vakanserna framför allt inom bygg, IT och teknikföretag.
Prognoserna för offentlig sektor talar också sitt tydliga språk. Fram till 2021 behöver skolorna rekrytera 3 600 lärare och även vården och äldreomsorgen har stora behov till följd av pensionsavgångar och färre i arbetsför ålder. Det gäller därför att unga förses med en realistisk bild av framtida jobbmöjligheter. Bara så kan vi trygga välfärden.
Ska Östergötland fortsatt kunna erbjuda hög kvalitet i vård och skola och ha ett dynamiskt näringsliv, måste regionen och kommunerna göra sitt yttersta för att attrahera ny personal och för att höja kompetensen hos redan anställda. Användning av ny teknik och nya arbetssätt kan kompensera till viss del, men för att möta behoven handlar det också om att få fler unga att välja yrkesprogram på gymnasiet. Att få fler högskolestudenter att jobba i länet och att fler yrkesverksamma får möjlighet till kompetensutveckling. Vi moderater ser behoven och jobbar för:
1. Bättre studie- och yrkesvägledning
Kostnaden för omval på gymnasiet är hög. Elever som behöver mer än tre år för att fullfölja sin gymnasieutbildning kostar svenska skattebetalare nästan 2,8 miljarder kronor per år. Att satsa mer på SYV är därför viktigt såväl för samhället som för individen.
2. Fler studentmedarbetare
70 procent av studenterna vid universitetet flyttar in till regionen för att plugga. Vi måste därför visa upp de spännande jobb som finns här så att fler stannar kvar och jobbar i vår region. Några kommuner erbjuder betalda praktikplatser. Det tycker vi att fler kommuner och företag ska göra.
3. Uppmuntra fortbildning
Vi behöver fler yrkesverksamma som uppdaterar sina kunskaper och håller sig attraktiva på arbetsmarknaden. Moderaterna vill därför se fler fristående kurser på högskolorna. Vi tycker också att företag som betalar för fortbildning till sina anställda ska kunna göra avdrag för det.
Bättre matchning är en förutsättning för ett starkt Östergötland. När fler arbetar läggs grunden för en trygg gemensam välfärd. Därför ska utbildnings- och arbetslinjen utvecklas – inte avvecklas.
Betty Malmberg (M)
riksdagsledamot för Östergötland
Monika Gideskog (M)
oppositionsråd Mjölby, ledamot Regionutvecklingsnämnden
Caroline Unéus (M)
oppositionsråd Motala