Det är att beslutsfattare bör bidra till att ge rimliga förutsättningar för alla lärare, en hållbar arbetsbelastning och att alla lärare har möjlighet att bedriva en undervisning av hög kvalitet. Det krävs hög kunskap och förståelse kring undervisning hos beslutsfattare och politiker kring hur pengar kan fördelas i kommunen.
Många kommuner i Sverige dras med ”effektiviseringar”, eller så kallade neddragningar, men det går inte att bromsa i en uppförsbacke. Våga satsa även när det är mindre fördelaktiga ekonomiska tider för det kommer att löna sig över tid, är det vi vill att politiker ska ta till sig.
Det råder lärarbrist i Sverige så politiker och andra beslutsfattare måste visa att det är ett yrke som är viktigt genom att våga satsa på skola och förskola. Satsas det på en högre lärartäthet så spiller det över till att det verkligen blir en mer likvärdig förskola och skola och en skola för alla elever. Tidiga insatser i förskola och skola genererar mindre behov av insatser senare i skolsystemet och i samhället.
Vi i Lärarförbundet anser att det är viktigt att satsa på alla lärares arbetsvillkor och konkurrenskraftig lön till det akademiska yrke som det faktiskt är att arbeta som lärare. ”Från risk till frisk – nu och i framtiden” är i fokus 5:e oktober när det är Världslärardagen. Fokus är arbetsmiljöarbete och de friskfaktorer som kan hjälpa till att skapa alla lärares goda arbetsmiljö.
Eftersom detta arbetsmiljöarbete bör vara i fokus under hela året är det en viktig länk till samspel med beslutsfattare att samverka kring för att tillsammans nå längre kring arbetsmiljöarbetet för alla lärare. Detta samarbete lägger grunden för en transparent organisation, utvecklande ledarskap, riktad kompetensutveckling, upplevelse av delaktighet för alla lärare och en hög kvalitet på arbetsmiljöarbetet. Tillsammans når vi längre!