Vadstenapolitiker – vi måste få se resultat

Vadstena kommun har i år klubbat igenom en ovanligt klen budget utan tecken på några offensiva satsningar.

Debattören efterlyser politiker i topposition som vill verka för Vadstenas bästa.

Debattören efterlyser politiker i topposition som vill verka för Vadstenas bästa.

Foto: MVT arkiv

Debatt2021-01-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta har med all rätt lett till kritiska kommentarer på MVT:s ledarsida den 21/11 och den 25/11.

I MVT:s nyårsartikel (31/12) om Vadstena uttalar sig inte den politiska ledningen (M och S) över den besvärliga sits som kommunen ekonomiskt befinner sig i – utan i stället gottar man sig i sin egen förträfflighet över det gångna året.

Under åren som gått har flera märkliga beslut tagits av den politiska majoriteten, som kan leda till ytterligare försämrad ekonomi. Jag vill gärna nämna några:

Fel stadsdel – Birgittaområdet i stället för Hamnområdet: I stället för att bygga en ny stadsdel i Hamnområdet (se min tidigare insändare i MVT den 30/8 2018) planerar den politiska majoriteten att bygga en ny stadsdel i Birgittaområdet – en bra bit ifrån centrum.

Det sägs att orsaken till att man inte har kommit igång med detaljplanearbetet i Hamnområdet – trots fattade beslut därom i kommunfullmäktige och trots avtal därom – beror på personliga motsättningar mellan kommunens toppolitiker och byggherren – som vill bygga 65 lägenheter och 18 villor för 135 nya kommuninvånare. 

Denna vendetta har pågått i minst 15 år på olika sätt. Som vi alla vet har byggherren ledsnat och lämnat in en stämning och kommunen riskerar att få betala ett skadestånd på 45 miljoner kronor – som vi skattebetalare kan få betala.

Bristande affärsmannaskap: Vadstena kommun ser just nu över sina fjärrvärme kostnader. Kommunen anser – med all rätt – att priserna är för höga hos leverantören Solör (före detta Rindi). Det normala är då att i första hand träffa sin lokale leverantör, som man har haft långvarigt samarbete med – för att förhandla om priset. I stället vänder sig kommunledningen direkt till Tekniska Verken, en annan leverantör i Linköping – utan att dessförinnan träffa Solör och ge dom en chans till prisförhandling. Detta förfaringssätt är affärsmässigt djupt omoraliskt och illojalt mot sin lokale leverantör. Visar också kommunledningens ointresse och ovilja att stötta det lokala näringslivet.

Kommunens uppsägning av samarbetet med Solör har överklagats. En utdragen process kan komma att kosta kommunen flera miljoner bland annat i form av advokatkostnader – och i förlängningen förmodligen högre värmekostnader.

Uppsägningar: För att komma till rätta med kommunens försämrade ekonomi har flera chefstjänstemän fått lämna sin anställning i kommunen. Hur har man gått tillväga? Har ledningen utgått från arbetsbrist eller har man passat på att säga upp personer som man inte tycker om, som har en annan uppfattning än ledningen i olika frågor, som därför är obekväma?

Den kompetenta kulturchefen är ett sådant exempel – som sedan kostade 1,7 miljoner kronor i avvecklingskostnad.

Ett annat exempel är avskedandet av VFAB:s vd, Lars Larenius – som är en mycket erfaren företagsledare – och som föregående år hade bästa lönsamheten någonsin i VFAB. Anledningen till avskedandet var inte hans brist på kompetens utan att man i kommunledningen – M, S, MP och kommunchefen - inte gillade honom som person, att han var besvärlig, inte gick i kommunledningens ledband? Avskedandet kostar VFAB 2,5 miljoner kronor i avvecklingskostnad.

Hur gick uppsägningen till? 

Uppenbarligen gick VFABs styrelseordf (S) och ovan nämnda personer i kommunledningen bakom ryggen på VFAB:s styrelse och avskedade Larenius. I protest mot detta förfaringssätt lämnade tre ytterst kompetenta personer styrelsen i VFAB. 

Detta kan man kalla – milt sagt – för vanstyre.

Förlorade skatteintäkter: Det som i allra högsta grad påtagligt kan förbättra kommunens ekonomi är ökad inflyttning av personer, familjer och företag. Detta ger ökade skatteintäkter, något som är en förutsättning för att kunna betala löner till kommunens cirka 930 personer som finns på lönelistan (källa: Kommunens broschyr Hemma i Vadstena nr 1, 2020).

Som det är nu minskade befolkningen i Vadstena med 86 personer under 2019, motsvarande cirka 5 miljoner kronor i förlorade skatteintäkter.

Av kommunens strategier och budget på cirka 500 miljoner kronor kunde jag inte skönja en enda satsad krona för att aktivt stimulera till ökad inflyttning. Våra grannkommuner arbetar aktivt för att få nya företag till orten. Mjölby kommun har fyra näringslivsutvecklare som stöttar befintligt näringsliv och aktivt jobbar för att etablera nya företag till orten och Motala har Tillväxt Motala. Vad har Vadstena? 

Det räcker alltså inte att enbart bygga nya bostäder, det måste till något mer. Hur tänker ni?

Vi skattebetalare betalar för era tjänster – vi efterlyser resultat i form av bästa service, bra beslut i samförstånd, befolkningsökning och produktivitet – fokus på de frågor som är aktuella. Och inte som nu – dåliga beslut som betalas av oss kommuninvånare.

Jag efterlyser politiker i topposition som vill verka för Vadstenas bästa och inte personer som egenmäktigt verkar för sin egen personliga maktställning och sina personliga, ekonomiska intressen.