Oavsett om det var John F Kennedy eller rektorn på presidentens skola som myntade uttrycket ”…fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land…” så har det sina meriter.
SARS-CoV-2 är nu del av vår verklighet, ett obestridligt faktum. Utbrottet kommer resultera i mycket individuellt lidande, rent av dödsfall, men det är bara en del av problemet. Det rent utsagt slöjlika skyddsnätet av beredskap som finns kvar efter årtionden av andra prioriteringar bågnar redan av trycket. Att det i virusutbrottets svallvågor dessutom följer en ekonomisk depression kommer knappast underlätta.
Hur framtiden utvecklar sig är mycket beroende på hur och om vi agerar. Att som en hönsfågel genom kortsiktigt effektsökeri försöka mildra vår ängslan med att hamstra toalettpapper eller alcogel, är att reagera. Vi måste istället vara proaktiva, agera och planera för framtiden.
I kölvattnet av den förestående depressionen kommer uppsägningar, arbetslöshet och många av oss kommer få kämpa för att få ihop ekonomin. Så vad kan du som individ göra för att minimera effekterna av att din inkomst försvinner i ett läge där statens ekonomi redan är ansträngd?
Våra far och morföräldrar fick sitt elddop i och med 1929 och vår generations stålbad börjar i och med 2020. I grund och botten är din egenförmåga till självförsörjning ett minst lika viktigt verktyg som statens i arbetet med att begränsa lågkonjunkturens effekter på samhället.
Vi är alla en del av samhället och samhället består av många delar, individer. Arbetar vi gemensamt mot målet att begränsa effekterna av den kris vi står inför, så når vi bra mycket längre än om vi förväntar oss att någon annan skall lösa problemet åt oss.
Fenomenet stadsodling som exempel är inget nytt, flera länder, Sverige inkluderat, har historiskt uppmuntrat sina medborgare att odla upp både trädgårdar och allmän mark för att säkra livsmedelstillförseln. En så kallad ”Victory Garden” om 250 kvadratmeter, ansågs kunna producera tillräckligt med grönsaker för en familj om 5 under 8 månader av året.
Arbetsinsatsen kan verka stor, men rent praktiskt finns det många lättodlade grönsaker som ger mycket näring vägt mot den kärlek de behöver. För att inte ens väga in en egen trädgårds funktion som inkomstförsäkring där endast ditt eget agerande avgör utdelningen.
Stadsodling, i din egen trädgård eller i förekommande fall på allmän eller arrenderad mark, är inte bara klimatsmart utan även en mycket positiv insats för både din psykiska och fysiska hälsa.
Istället för att sitta hemma och uggla, gör slag i saken, lägg grunden till din familjs självförsörjningsförmåga. Redan i och med inköpet av en bra spade och kratta har ni en investering som kommer ge er mångdubbelt i utdelning.
Agera, planera och börja odla!
Christopher Frantz, sjökapten, egenföretagare och stadsodlare