Vad är arbetsmiljöarbetet värt?

Det är betydligt farligare att gå till sitt arbete än vad SD verkar förstå, skriver företrädare för Byggnads Öst Medlemskrets Motala.

Debatt 25 oktober 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med stor oro tar vi del av att Sverigedemokraterna vill ändra ett väl fungerande system med regionala skyddsombud. SD anser att detta inte ska vara ett fackligt uppdrag. De vill försämra arbetsmiljölagen, vi inom fackföreningsrörelsen vill stärka arbetsmiljöarbetet och stärka skyddsombudets roll! 

Vi samverkar med Arbetsmiljöverket och vill fortsätta med det. Vi vill inte försämra arbetsmiljön, så att människor dör och skadar sig på jobbet. 

SD vill ha strängare straff för kriminella. 2018 skjuts det ihjäl 46 stycken personer i Sverige. Oftast i en gängrelaterad miljö. Under första halvåret 2019 skjuts ytligare 23 personer till döds. Sverige är inte längre säkert menar dessa  politiker. 

Tidningar skriver spaltmeter om händelserna, och vi håller fullkomligt med om tragiken som skjutningarna innebär för alla drabbade och alla runt dessa. Men genom denna insändare vill vi belysa att SD vill ändra arbetsmiljöarbetet genom att försvaga skyddsombudets roll. Här ses inga löpsedlar, ingen frustration, utan här består den politiska tävlingen om vem som fortast kan ta bort arbetsmiljöns enda övervakare, skyddsombuden.

Sverige sticker ut när det gäller allvarliga olyckor och dödsfall om man jämför med övriga länder i Norden. I Sverige dog förra året 12 byggnadsarbetare, på hela arbetsmarknaden dog 58 personer enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket. Hittills har det dött 15 byggnadsarbetare under 2019, och 39 på hela arbetsmarknaden. Sverige ligger på en unikt hög nivå när det gäller dödsfall. 

Slutsatsen är att det är betydligt farligare att gå till sitt arbete än vad SD verkar förstå. Vi värnar om en säker och trygg arbetsmiljö, och tänker på våra kamrater som så tragiskt har dött på sina arbetsplatser och på deras anhöriga. 

Vi tror inte att SD-politikerna förstår att grunden till ett tryggt och säkert arbetsmiljöarbete är skyddsombuden och samverkan med arbetsgivare, så som lagen säger. 

Fackföreningen är en part i arbetsmiljöarbetet med sina skyddsombud, och ska så förbli. 

Byggnads Öst Medlemskrets Motala
Mikael Fransson, Ingemar Andersson, Johan Flärd, Joakim Sölvestam, Sören Orrstenius, Peder Eliasson, Pär Alexandersson, Magnus Molander, Willy Forssell

Ämnen du kan följa