Utveckling som innebär avveckling

Att missunna våra gamla att äta tillsammans är inte i linje med en god äldreomsorg, anser "Anhöriga till Sven".

Debatt 20 november 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialnämnden i Motala har beslutat att ”utveckla sitt hemtjänstutförande”. Det lät först som något positivt, men visade sig vara något helt annat, det vill säga en klar försämring för de med hemtjänst som tidigare kunnat beställa och betala för att äta lunch tillsammans i dagstugan på 71:an. 

Att ha möjlighet att äta lunch i gemenskap skapar omväxling och motverkar ensamhet. Något som är mycket viktigt för de äldre, särskilt för de som lever ensamma.

Ett reportage på nyheterna visade hur Kalix kommun väljer att minska ensamheten bland äldre och underlätta social samvaro och därför skapar dagstuge-liknande verksamhet med bland annat lunch för äldre.

Men Motala kommun gör tvärtom! Här tar man bort möjligheten att beställa och få sin lunch serverad på dagstugorna! Att det ska vara lika för alla framförs som ett argument. Lika dåligt för alla alltså? Ett obegripligt resonemang!

I Motala ska de med hemtjänst äta sin lunch i ensamhet. Mat som dessutom levereras för en hel vecka i taget till varje person som hemtjänsten sedan ska värma, servera och diska för var och en som inte själv klarar detta. Istället för att som nu när varm mat levereras dagligen direkt till ett ställe, dagstugan, dit de som har hemtjänst kan komma och äta tillsammans. 

Förklara den ekvationen? Blir det mer rationellt? Billigare? Knappast! Istället ännu mer stressigt för de som arbetar inom hemtjänsten vilket resulterar i mindre tid för de som behöver hjälp och ökad en isolering.

Att missunna våra gamla att äta tillsammans på dagstugan är skamligt och inte i linje med en god äldreomsorg!

 Anhöriga till Sven 

Ämnen du kan följa