Utveckla infrastrukturen, inte avveckla

När samhällsplanerarna i regionen yttrar sig om tågstoppet i Godegård utgår de från att tågresenären skulle bli irriterad över att få vänta i 3 minuter när tåget stannade i Godegård. De tänker inte på att Godegårdsborna vill åka någonstans, eller att Godegård kan få nyinflyttat folk på grund av stoppet.

Kanske till och med skulle denna del av regionen fungera som en blomstrande brygga mellan Örebro och Östergötland, skriver debattören.

Kanske till och med skulle denna del av regionen fungera som en blomstrande brygga mellan Örebro och Östergötland, skriver debattören.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2020-06-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Regionen missar hur Motala åker norrut" (24/6):

Kanske till och med skulle denna del av regionen fungera som en blomstrande brygga mellan Örebro och Östergötland. Gamla busstråk kanske skulle öppnas igen.

Vår region arbetar först och främst för regionens större städer och inte för alla orter. Vi har brist på bostäder i de större städerna får man ofta höra, då är väl den enda åtgärden nybyggnation. Men om man räknar in alla klimatkostnader och bebygger de småorter som redan har tomma hus med den infrastruktur som behövs för att folk skulle flytta in till dessa småorter, så skulle många argumentera att klimatnyttan försvinner i transporterna. Med andra ord att alla som flyttar in skulle behöva bilar och därmed blev det fler bilar på vägarna.

Jag ser inte detta som ett större problem eller ett motsatsförhållande eftersom jag tror på en elektrifierad framtid. Ju fler som köper elbil och bor på småorterna, desto bättre. När regionen nu säger att underlaget för ett tågstopp i Godegård är för dåligt har man med andra ord sagt att det är bättre att de större städerna får växa och att den större klimatnyttan är ointressant för norra Motala, Zinkgruvan, Mariedamm, Askersund och västra Finspång.

Det saknas inte människor som vill bo på landsbygden utan det saknas tilltro på samhällsplaneringens långsiktighet i infrastrukturen. Vi som bor på landsbygden vill att den ska utvecklas, inte avvecklas.

Johan Liljeberg Nopp