Utan nya grepp kan bandyhallsfrågan få ett högt pris

"Vi hoppas även att våra politiker inte vill fatta ett beslut, som medför eftermälet att de dödat en fungerande och en för Motala kommun värdefull verksamhet" skriver IFK Motala Bandyklubbs hallgrupp.

"I potten ligger även värdet av att ha ett framgångsrikt elitserielag och den satsning på att utveckla ungdomsverksamheten" skriver IFK Motala Bandyklubbs hallgrupp.

"I potten ligger även värdet av att ha ett framgångsrikt elitserielag och den satsning på att utveckla ungdomsverksamheten" skriver IFK Motala Bandyklubbs hallgrupp.

Foto: Peter Calén

Debatt2022-04-05 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi fick i förra veckan besked om att användningen av området längs RV 50 måste utredas ytterligare och att byggtiden för ishallarna kan uppgå till 24 månader. Dessförinnan måste kommunen ta fram en detaljplan och en upphandlingsdokumentation. Vi tolkar detta som att kommunen anser att en bandyhall kan finnas på plats allra tidigast till hösten 2025. Tyvärr blir konsekvensen av en sådan tidsutdräkt att möjligheten att hålla kvar spelarna i IFK:s A-lag försvinner liksom möjligheten att locka andra duktiga bandyspelare till Motala. IFK:s elitseriesejour blir därför oundvikligen ett minne blott. Utan ett framgångsrikt elitserielag, som lockar ungdomar att spela bandy, drabbas därför också IFK:s ungdomsverksamhet hårt. Vill verkligen våra politiker ta på sig ansvaret för att Motalas mest framgångsrika sport tynar bort?

För att undvika sotdöden för IFK-bandyn har vi skissat på en alternativ lösning. Innebörden av vårt förslag är att bandyhallen byggs på K Bygg Arena, där det redan finns en antagen detaljplan.

Dessutom finns det detaljerade skisser på både bandyhallen och den sidobyggnad, som ska inrymma kansli, omklädningsrum, restaurang, med mera.

Förslaget innebär vidare att kommunen slipper riva en väl fungerande hockeyhall och dessutom kan kommunen utnyttja de nyligen anskaffade kylrören på bandybanan.

Vi bedömer att en hockeyhall vid RV 50 kostar minst 50 mkr. Dessutom torde kommunen för att få plats med Zeros fotbollsplaner tvingas att lösa in ytterligare fastigheter i området. Kostnaden för detta torde, baserat på tidigare inlösen av fastigheter i området, komma att uppgå till minst 20 mkr. Rivningen av hockeyhallen är enligt vår mening inget annat än ren kapitalförstöring. Då besparingspotentialen även i övrigt är betydande blir kostnaden för att få ett bostadsområde på isstadion oerhört hög. Hur motiverar våra politiker att vi skattebetalare ska stå för denna kostnad?

Avslutningsvis vill vi framhålla att det utlovats nya ishallar vid RV 50 senast till säsongen 2023/24 under förutsättning att detaljplanen inte överklagas. Vi har inte några invändningar mot innehållet i den bandyhall, som projekterats. Däremot kan vi inte acceptera de förseningar som de senaste beskeden innebär. 

Om våra politiker ändå anser det vara värt en kostnad för Motala kommun på 50-70 mkr för att bygga bostäder på nuvarande isstadion, anser vi det vara rimligt att det fortsatta arbetet med ishallar vid RV 50 inriktas på att uppfylla löftet om en bandyhall klar till säsongen 2023/24. Du kan vad du vill, och när du säger att du inte kan, så vill du inte. (citat Baltzar von Platen). I potten ligger även värdet av att ha ett framgångsrikt elitserielag och den satsning på att utveckla ungdomsverksamheten, som IFK:s styrelse nyligen beslutat göra. Vi hoppas även att våra politiker inte vill fatta ett beslut, som medför eftermälet att de dödat en fungerande och en för Motala kommun värdefull verksamhet.