Underfinansierad skola behöver tas på allvar

I skrivande stund är det kollektivavtalets dag, onsdagen den 17/3. I nuläget bedrivs det förhandlingar mellan Lärarförbundet och SKR, det vill säga Sveriges kommuner och regioner.

"Vi i Lärarförbundet vill få med kommunerna på skarpare åtaganden som verkligen förbättrar situationen över hela Sverige" skriver debattskribenten.

"Vi i Lärarförbundet vill få med kommunerna på skarpare åtaganden som verkligen förbättrar situationen över hela Sverige" skriver debattskribenten.

Foto: Keng Po Leung/Mostphotos, Thomas Augustsson

Debatt2021-03-30 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna förhandling ska mynna ut i det nya HÖK-21. Lärarförbundet driver att det ska bli ett skolavtal där alla kommuner ska få ett tydligare ansvar för arbetsvillkor och löner för alla lärare och skolledare.

Vi i Lärarförbundet vill få med kommunerna på skarpare åtaganden som verkligen förbättrar situationen över hela Sverige. Den viktiga balansen mellan uppdrag och förutsättningar är vår högsta prioritet. Arbetsmiljön, möjligheten till planering och uppföljning av verksamheten samt möjligheten till individuell utveckling i yrket måste säkras på varje arbetsplats. Det är allvar nu! 

Efter de senaste årens nedskärningar och coronapandemin är lärarna och skolledarna frustrerade och slutkörda. Vi har tagit ett enormt ansvar, stått upp för alla våra barn och elever som vi har i verksamheterna och vi fortsätter att göra det. Nu är det verkligen dags för kommunerna och vår egen kommun, Motala att ta sitt ansvar. Därför kräver vi i Lärarförbundet ett avtal som på riktigt ger ALLA lärare och ALLA skolledare rätt förutsättningar.

Arbetsgivarens vision är effektivisering och en enorm flexibilitet. Även respekten för de ekonomiska ramarna framhålls som särskilt viktiga. Men i en likvärdig skola är det orimligt att en elevs och barns hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag.

Ett partsavtal kan inte lösa underfinansieringen av svensk skola i Motala eller i resten av riket på längre sikt. Men här och NU krävs det ett avtal som en gång för alla kommer till rätta med lärares och skolledares arbetssituation.

Motala och hela Sverige behöver fler som vill, kan och får utvecklas som lärare. Lärare och skolledare med rätt förutsättningar är garanten för en bättre skola som hela tiden utvecklas i process. 

SKR måste börja se höjda lärarlöner och hållbar arbetsmiljö som en investering nu och över tid för att vi ska försöka hålla oss kvar som en kunskapsnation. Det är hög tid för SKR att tillsammans med oss i Lärarförbundet att ta ett kraftfullt grepp för mer attraktiva villkor för läraryrket. Vad vill våra beslutsfattare satsa på i Motala kommun?