Total nedstängning fick katastrofala konsekvenser

MVT har envist rapporterat varje dödsfall i länet när någon varit smittad av coronaviruset senaste 30 dagarna, oavsett om covid-19 haft med dödsorsaken att göra eller inte!? (Vilka andra virus råkar de som dött haft sista månaden?)

Sverige hade lägre överdödlighet av nästan alla länder i världen, bland den lägsta även i Europa, även jämförbar med övriga Norden, skriver debattören.

Sverige hade lägre överdödlighet av nästan alla länder i världen, bland den lägsta även i Europa, även jämförbar med övriga Norden, skriver debattören.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2022-03-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Forskare: Pandemin tog tre gånger fler liv än beräknat" (12/3):

Nu kunde vi läsa att coronapandemin tog tre gånger fler liv än beräknat baserat på en omfattande undersökning (publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften the Lancet).

Så hur gick det egentligen i Sverige som av många fått utstå så hätsk kritik för att inte göra som alla andra. Coronakommissionen påstås ha gett ”svidande kritik” genom att hävda att Sverige borde ha följt försiktighetsprincipen (men bara lagom mycket, för det var enligt kommissionen bra att inte stänga skolor)? Enligt kommissionen borde vi ha gjort som våra grannar i Norden (men de stängde ju skolor! Och de införde inte munskydd under första veckorna, som kommissionen ansåg så viktigt). 

Sverige hade lägre överdödlighet av nästan alla länder i världen, bland den lägsta även i Europa, även jämförbar med övriga Norden. I MVTs artikel framgår inte att Sverige, Danmark, och Finland hade nästan exakt samma överdödlighet (91,94,81/100 000) under åren 2020–2021, trots Sveriges påstådda brist på handlingskraft, öppna skolor och samhälle, frivilliga användning av munskydd, medan övriga nordiska länder vidtog dramatiska nedstängningar, stängde gränser, bötfällde personer som vistades utomhus och så vidare. Överdödligheten i Finland var 5 gånger högre än de officiella dödstalen i covid-19, i Danmark 3 gånger högre, men i Sverige samma överdödlighet som rapporterats kopplad till covid-19. Norge hör till de extremt få länder i världen som hade lägre dödlighet 2020–2021, vilket till betydande del, enligt norska (!) forskare kan förklaras av högre norsk dödlighet i influensa åren före 2020 i förhållande till Sverige.

I många länder har överdödligheten varit extremt mycket större än den rapporterade dödligheten i covid-19, exempelvis i Afrika söder om Sahara cirka 35 gånger högre. Detta illustrerar inte bara dessa länders brist på testning mot covid-19, utan att åtgärderna (nedstängning av samhällen, ökad fattigdom, ökad barnadödlighet, nedgång i vaccinationer exempelvis mot mässling etcetera) medfört en dödlighet som i många områden varit mycket större än vad virussjukdomen åstadkom. 

Medias sätt att tala om ”dödsviruset” och kräva total nedstängning av samhällen, vilket ”handlingskraftiga” politiker i andra länder utnyttjade (med undantagstillstånd, nedmontering av demokratin) har tyvärr på många håll fått oerhört negativa konsekvenser. Att 6 miljoner, flertalet gamla människor, dött tidigare än förväntat, i många fall snarare med än av covid-19, är mycket allvarligt, men att ytterligare 12 miljoner dött till följderna av pandemin, i många fall yngre människor på grund av åtgärderna, är en katastrof. Något att begrunda för media, politiker och nästa coronakommission.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om