2007 hölls ett möte med representanter för näringslivet och tjänstemän från Motala kommun. Motala var då i ett totalt bottenläge med förlorade arbetstillfällen, stillastående befolkningstillväxt, hög arbetslöshet, få nystartade företag och en mycket låg utbildningsnivå.
Kommunikationen mellan näringslivet och den kommunala organisationen var obefintlig liksom förståelsen och respekten för varandras förutsättningar. Syftet med mötet var att få igång en process för att vända den negativa utvecklingen. Det fanns bara en väg att gå – vi måste göra det tillsammans. Nyckeln till framgång är goda samarbeten och förändring av negativa attityder.
Ett långt förankringsarbete började dels inom näringslivet i Motala men också mellan näringslivet och Motala kommun. Under fyra år byggdes det upp ett förtroende genom konstruktiva möten och samtal med företagare, kommuntjänstemän och politiker med ett mål för ögonen – att tillsammans utforma Motalas framtid. Övertygelsen växte fram att vi lyckas bäst om var och en gör det den är bäst på. Kommunen skapar de bästa förutsättningar utifrån sin roll för företag och medborgare medan utvecklingsarbetet med befintliga företag och att attrahera nya verksamheter och företag görs bäst av företagen själva.
För detta krävdes en flexibel organisation med korta beslutsvägar som kan agera utifrån ett företagsperspektiv med legitimitet och stöd från Motalas företag. Under resans gång tittade vi bland annat på Västervik och deras näringslivsbolag, Västervik Framåt.
Samtidigt arbetade vi fram upplägget för Motala och 13 september 2011 registrerades Tillväxt Motala Ekonomisk förening med i dagsläget ca 400 medlemmar varav Motala kommun är en. Insatsen i föreningen är en symbolisk summa, 1 000 kronor. Föreningen äger Tillväxt Motala AB som registrerades 9 november 2011. I föreningens ägardirektiv till bolaget står att bolaget inte ska vinstmaximera och att eventuellt överskott ska återinvesteras i verksamheten vilket innebär att bolaget inte är ett regelrätt kommersiellt bolag. Upplägget tillsammans med den breda förankringen hos medlemsföretagen vilka representerar ca 10 000 arbetstillfällen är unikt och har varit framgångsrikt framför allt genom engagerat arbete från personal, styrelse och medlemmar.
Många kommuner har även på ett positivt sätt uppmärksammat Tillväxt Motala och det arbete som skett.
På hösten 2011 beslutade Motala kommun i full politisk enighet att upphandla näringslivstjänster, platsmarknadsföring och turism/besöksnäring enligt LOU. Tillväxt Motala AB lämnade in anbud på upphandlingen och 1 april 2012 erhöll bolaget uppdraget. Förändringen innebar att kommunens näringslivsenhet och verksamhet inom besöksnäringen avvecklades.
Tillväxt Motala baseras på en samverkan mellan kommun och näringsliv. Även ekonomiskt bygger upplägget på att både näringslivet och kommunen bidrar till verksamhet för att gemensamt optimera näringslivsarbetet och få bästa möjliga resultat.
Lagspelet mellan Motala kommun och Tillväxt Motala är nödvändigt. Kommunens roll är att ge bästa möjliga förutsättningar vad gäller service på olika sätt både till näringslivet och Motalaborna och bolaget arbetar proaktivt med näringslivsutveckling för att bidra till arbetstillfällen och utveckling. Det är en ständigt pågående process som har tagit oss en bra bit på väg.