Tar man inte tag i miljöfrågorna nu blir det besvärligt

"En uppfattning är att merparten av våra partier på riksnivå känner sig tvingad och manad att säga något som väljarna uppfattar som positivt, om de olika uttalande renderar i något är inte nödvändigt" skriver Jan Andersson (SD).
"En uppfattning är att merparten av våra partier på riksnivå känner sig tvingad och manad att säga något som väljarna uppfattar som positivt, om de olika uttalande renderar i något är inte nödvändigt" skriver Jan Andersson (SD).

Nu äntligen skall politikerna ”göra” något åt vårt klimat och miljön. Ebba Busch säger, citat ”skall sätta in en dödsstöt mot kol och olja”, varför denna hysteri just nu?

Debatt 30 augusti 2021 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo FN:s kontroversiella klimatpanel har i princip sagt att vi har 10 år på oss att rätta till uppkomna problem, underförstått menas miljön och klimat. 

Detta är ju ord som man med en dåres envishet upprepar med jämna mellanrum samtidigt som man bakom vår rygg bedriver negativa miljöåtgärder. IPCC som det heter har många gånger förut kommit med spekulativa antydningar om klimatet.

 

Varför agerar merparten av våra politiker som dom gör, är det för alla bränder, eller ser man politiska poäng. Det är inget fel i att försöka avveckla både kol och olja, men våra politiker, merparten av dem har ingen strategi för detta, de älskar att prata om problem men skapar inga förutsättningar för att komma framåt att lösa problemen. Det största gänget vi har i Sverige som helt enkelt motarbetar både klimat och miljö är vårt eget MP.

I Sverige (vi håller oss där) finns många i min ålder som redan på 70-80 talet varnade för olika kriser inom klimat och miljö. Det började egentligen med den så kallade ”freonkrisen” och dess koppling till ozonet, som renderade i Montrealprotokollet 87 som antogs 1989. Lyssnade några politiker på detta, nej och så har det varit hela tiden och kommer att bli så nu också. IPCC uttalande skapar inga lösningar, de talar om kommande kriser som varit kända i årtionden, det enda det skapar är rädsla och frustration.

 

En uppfattning är att merparten av våra partier på riksnivå känner sig tvingad och manad att säga något som väljarna uppfattar som positivt, om de olika uttalande renderar i något är inte nödvändigt. För de flesta politiker är det nuet som gäller, framtiden får någon annan ta hand om. Våra barnbarn till exempel.

Att som man i Norrland, skapar en ”öken” på 450 kvadratkilometer för att ge plats åt 1100 vindkraftverk som inte ens ägs av Sverige utan kontrolleras av kinesiska intressen, har inget med att på något sätt kunna komma närmare ett större antal el- eller vätgasbilar eller mer tillgänglig el som så många ivrar för. En framtida lösning på att producera den el vi behöver är det inte, utan kommer så småningom att visa sig vara ett ekonomiskt slöseri med skattebetalarnas pengar.

 

Vi, även jag, som är en som älskar mullrande V8:or inser att det brådskar med en lösning. Lösningen finns bakom knuten men förhindras av bland annat MP med stöd av S och C oförmåga att se en helhet.

Kommunerna, vår egen håller vi oss till. En miljöfråga som i dagsläget är ringa men tar man inte tag i den nu blir det väldigt besvärligt längre fram. Här ser man nu hur vissa bönder tar emot rötslam och sprider ut på sina åkrar, ingen av deras ursäkter och förklaringar köper jag även om jag förstår varför de anser sig tvungna att göra detta. 

Många tycker att detta är i dag ett litet problem, ja så är det nog, men det är så allt börjar, det är nu vi har en möjlighet att göra något, om 20-30 år kommer höstarna att sprida en syrlig ”skitlukt” en allt annat än angenäm doft som våra barnbarn får vänja sig vid och samtidigt konstatera att dåtidens politiker kunde ha gjort något men inte brydde sig.

 

Sverige blir vad vi gör det till, vi har resurser, kunskapen på regeringsnivå ja, den får ju givetvis bytas ut, det bör väl merparten inse. Jag är helt övertygad om att med ett annat synsätt kan vi i Sverige med klok strategi visa många andra på ett fungerande klimat och miljölösningar.

Ämnen du kan följa