Tänk på vikten av din röst i valet

Det är lätt att ta allt för givet när man är frisk och har ett arbete att gå till, men det finns många som inte har det så bra.

"Sjukförsäkringen har sedan valet 2006 varit en het potatis" skriver Byggnads Öst, Medlemskrets Motala och Mjölby.

"Sjukförsäkringen har sedan valet 2006 varit en het potatis" skriver Byggnads Öst, Medlemskrets Motala och Mjölby.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-09-07 14:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har i olika steg skett jobbskatte avdrag för dom som har ett jobb och är friska, medan dom sjuka, pensionärer och arbetslösa har betalat mer i skatt. Är det rättvist kan man fråga sig? Vi tycker inte det. Det är borglig politik som vi inte stödjer. Sjukförsäkringen har sedan valet 2006 varit en het potatis. Alla fuskar ju ansåg borgarna. Sänk villkoren för sjukförsäkringen så blir nog folk friska.

Vad har den nuvarande regeringen gjort för sjukskrivna, pensionärer och arbetslösa. Hur ser villkoren ut för dom? 

Under sista åren har regeringen stärkt dom sjukas villkor. Vad har då hänt sedan 1 juli 2018. Jo då höjdes inkomsttaket i sjukförsäkringen från 7,5 pbb (prisbasbelopp) till 8 pbb. Från den 1 januari 2022 höjdes inkomsttaket till 10 ppb. Det innebär att om man räknar med 2022 års pbb belopp har en ändring av inkomsttaket från 362 250 kr till 483 000 kr gjorts. Vid en sjukskrivning där man för sjukpenning så är inkomsttaket nu 483 000 kr, sedan får man knappt 80% av taket, vilket blir som mest 1027 kr om dagen. Det är stor skillnad med 10 ppb mot 7,5 pbb som hade gett 764 kr i dagsersättning. 

Vidare har reglerna för dom sjukskrivna ändras om man har fyllt 62 år. Man ska då inte räknas som man tidigare har gjort från Försäkringskassans sida som normaltförekommande arbete, utan ska likställas med det yrke man har. Vidare ska det bli enklare från 1 september att få sjukersättning om man har slitit ut sig på sitt arbete.

A-kassan har höjts från som mest 680 kr om dagen till 910 kr, och är nu sedan pandemin höjd året ut till 1200 kr om dagen. Den nuvarande regeringen vill behålla 1200 kr i dagsersättning, men det vill långt i från alla politiska partier, dom vill gå tillbaka till 910 kr om dagen.

Det här är stora politiska prioriteringar som den nuvarande regeringen har gjort. Det är en demokratisk rättighet, även en skyldighet att lägga en röst i valet. Tänk då på vikten av din röst, vilket parti tar dom sjuka, pensionärer och arbetslösa på allvar, inte bara valfläsk. Tänk på vård, äldrevård, skolor och barnomsorg. Vi tror att alla kan förlika sig med att dessa grupper är värda all respekt och en röst för ett bättre samhälle. Det har den nuvarande regeringen gjort.

Gå och rösta!

Byggnads Öst, Medlemskrets Motala och Mjölby

Jonas Andersson, Willy Forssell, Emil Andersson, Pär Alexandersson, Johan Pärsby, Joakim Thunvall, Peder Eliasson, Joakim Sölvestam, Thomas Johansson, Sören Orrstenius, Mikael Fransson, Robin Öhqvist Thorén, Kristoffer Pantzar, Magnus Molander, Niklas Arnander, Ingemar Andersson, Claes Gustafsson.