Tänk på var du lägger din röst

Var vi lägger vår röst kommer ha betydelse för huruvida vi får en levande skog eller ett starkt ägande, menar Sören Pettersson.

Ett skogsområde kan vara en nyckelbiotop på grund av dess historia.

Ett skogsområde kan vara en nyckelbiotop på grund av dess historia.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2021-07-14 07:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Högerpartierna bortser från forskning om skog" MVT 7/7.

Vi har aldrig haft så mycket skog tidigare, hörs det från Skogsindustrierna och Skogsägarna. Det är sant, likaså att Sverige som land är beroende av intäkterna för den omhuldade värdfärden. Men vilken skog får vi? Plantager av gran och tall.

Det är också sant att stora delar av skogssverige tidigare varit skogsfattigt land. Det fanns inte tillräckligt med skog till alla dessa km-långa gärdsgårdar, kolandet, svedjandet, husbyggnationer och skogsbete. Detta så sent som för hundra år sedan. Skolklasser kommenderades ut för att plantera skog.  Men det fanns små rester av skog som aldrig eller svårligen kunde avverkas, till exempel i branter, våtmarker eller andra svåråtkomliga områden. I närheten av byarna avverkade man genom blädning det virke man behövde för att reparera ladan.

Det var ett småskaligt brukande som tog slut när sågverken och massaindustrin behövde alltmer virke för att tillgodose det växande behovet. Trakthyggesbruket lanserades och de enorma hyggena tog form för att bli det dominerande avverkningssättet.

Med det blev små arealer av skog kvar i skilda miljöer, och det är här vi finner många av våra nyckelbiotoper i dag. Det rör sig således om i de flesta fall av skogar med mycket lång kontinuitet. Det finns mer än 50 olika typer av nyckelbiotoper. Många nyckelbiotoper känns igen genom att de innehåller så kallade nyckelelement som till exempel döda träd, gamla träd, hamlade träd och bergväggar. Ett skogsområde kan vara en nyckelbiotop på grund av dess historia. 

Skogsstyrelsen har under många år inventerat och sökt reda på dessa för mångfalden viktiga områden. De finns samlade i ett register som innehåller mer än 100 000 områden. Dessa områden har inventerats fram under 20 års tid av skogsstyrelsen. Det är ett gigantiskt arbete med ett resultat som saknar motstycke i världen.

Men Sverige får underkänt av de stora naturorganisationerna i Europa, och vi har inte nått uppsatta miljömål för skogen. 

Nu har regeringens skogsutredning varit ute på remiss och det visar sig att ett förslag är att gallra eller stryka delar av registret. Detta förslag kommer inte oväntat från skogsägarrörelsen och skogindustrin. Bakom dessa aktörer står Centern och Annie Lööf.

Så tänk på var du lägger din röst. För en levande skog eller ett starkt ägande. Vad är nästa steg? Kanske inskränkningar i allemansrätten?