Kaisa Karro och Teresa Carvalho (S) bidrar tyvärr till det senare i debattinlägget ”Vad i den östgötska vården är det ni ska skära ner i?” Ett klassiskt exempel på hur man försöker vilseleda väljarna genom att skapa en egen sanning.
Men vi reder gärna ut vad som gäller i skattefrågan, så att alla vet det – även Karro och Carvalho, som verkar ha läst vår budget aningen bristfälligt.
I Moderaternas budget föreslås ingen skattesänkning. Det är helt enkelt inte möjligt efter snart 8 år av socialdemokratisk vanvård av den östgötska sjukvården. Under dessa år, långt innan pandemin, har S-styret låtit vårdköerna öka dramatiskt.
Däremot står vi för att skatten på sikt – notera: på sikt – ska sänkas för östgötarna. Vi har stor respekt för att mer pengar i plånboken varje månad kan göra stor skillnad för många. Det är inget vi fnyser åt, likt Karro och Carvalho i sitt debattinlägg.
Istället för att slåss mot högerspöken hade det varit mer på sin plats att Socialdemokraterna exempelvis förklarar varför man låtit köerna till BUP växa sig långa i Östergötland? Region Östergötland är bland landets sämsta på att erbjuda ett första besök eller utredning. Hela familjer, som fått sitt liv satt på vänt, förtjänar svar.
Eller en förklaring till varför klagomålen och synpunkterna på den östgötska vården ökat med 10 procent? Eller för den delen varför våra sjukhus tappat i ranking under Socialdemokraternas tid i ledningen?
Visst kan Karro och Carvalho fortsätta att ha som huvudbry att Moderaterna på sikt vill att östgötarna ska få behålla mer pengar i den egna plånboken. Men sjukvården är inte betjänt av en sådan ledning. Den östgötska sjukvården förtjänar en ledning som tar dagens problem och morgondagens utmaningar på största allvar. Med konkreta förslag på åtgärder hur vården kan bli bättre och hur vårdköerna kan kortas.
Socialdemokraternas paradgren är att tro att höjd skatt löser alla problem, men verkligheten ser ju inte ut så. Region Östergötland kunde förvisso göra ett stort ekonomiskt överskott 2021. Men det är nog få medarbetare som känner att deras arbetssituation blivit bättre av det. Det är snarare ett hån mot de som sliter i vården.