Sverige har en månghundraårig tradition med bär- och fruktviner. De flesta producenterna försvann när Systembolaget fick sitt monopol för drygt 100 år sedan. På senare år har många producenter tagit upp de gamla traditionerna. Det produceras alltmer högklassiga frukt- och bärviner, för att inte tala om cider och mjöd. Tyvärr tar Systembolaget inte dessa drycker på allvar.
Systembolaget tycker däremot att öl är väldigt inne. Bolaget har hela 60 kategorier för olika ölsorter. Så bolaget kan om de vill.
De svenska fruktvinerna buntas ihop i kategorin ”Aperitif & Dessert. Smaksatta viner & fruktviner. Andra smaksatta viner & fruktviner.” Här blandas allt från söt alkoläsk till högklassiga bärviner. I dag finns utsökta viner av exempelvis blåbär, lingon och hjortron.
Det fascinerande mousserande björksavsvinet SAV hamnar i gruppen ”mousserande vin övrigt”. Därmed hamnar SAV bredvid andra mousserande viner på Systembolagets hyllor. Det är en rimlig placering. Logisk sett borde vita fruktviner stå som ”vitt vin övrigt” och röda fruktviner som ”rött vin övrigt”. Då skulle de hamna på en plats där kunderna lätt kan hitta de svenska alternativen.
Lika illa är det med gruppen cider. Här blandas alkoläsk med högklassig cider som kostar långt över 100 kr. På eget bevåg har Systembolaget bestämt att cider över 8,5 volymprocent alkohol inte får heta cider utan fruktvin. Bolaget anger att orsaken är dryckens ”egenskaper och användning”. Denna påhittade regel medför att flera högklassiga och dyrbara ciderdrycker inte får heta cider på Systembolaget. Det gäller inte minst unik och dyrbar iscider.
Samma nedlåtande ton mot svenska alternativ finns med glögg. Systembolaget väljer att inte göra någon skillnad mellan glögg enbart bestående av svenskt vin, och glögg som görs av importerat vin. Alla får samma svenska flagga. Systembolaget säger att de följer EU:s regler, men trots dessa kan man särskilja de helsvenska alternativen. Det finns glögg både på svenskt vin och svenskt fruktvin.
På samma sätt som öl tas på stort allvar, borde Systembolaget kunna ta fruktvin och glögg på samma allvar.