Sverige ska vara en aktiv EU-medlem

Andra länders representanter i EU får ofta gå före och göra grovjobbet och sedan går Sverige med om det passar. Det skriver Kjell Fransson (L) med anledning av EU-dagens firande.

Liberalerna har alltid förespråkat att Sverige ska vara en aktiv medlem i EU, skriver debattören.

Liberalerna har alltid förespråkat att Sverige ska vara en aktiv medlem i EU, skriver debattören.

Foto: TT

Debatt2020-05-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 28 februari i år ansökte Sverige till EU:s upphandling av andningsskydd. Det var sista dagen. Det är som att teckna en försäkring när grannhuset börjar brinna. Tyvärr är det inte första gången Sverige agerar på detta sätt. Detta är tyvärr istället ganska typiskt för Sverige. 

Upphandlingssystemet för medicinsk utrustning infördes 2013 och året därpå anslöt sig de flesta EU-länderna. Detta efter att svininfluensan härjade 2009-2010. Fördelen med gemensamma inköp är bland annat att EU är en stor kund och kan därmed pressa priserna och det går snabbt och smidigt när alla de juridiska teknikaliteterna är på plats från början.

Ett annat exempel är EU:s civilskyddsmekanism, som Sverige länge var motståndare till. Men när polska och tyska brandmän samt italienska brandflygplan kom till undsättning vid de stora skogsbränderna sommaren 2018, då blev man omvänd. Samma med EU:s åklagarmyndighet som ska bekämpa bedrägerier med EU-pengar, det var Sverige också motståndare till. Men när myndigheten väl var på plats förra året tvärvände regeringen.

Andra länders representanter i EU får ofta gå före och göra grovjobbet och sedan går Sverige med om det passar. Det är inte att ta ansvar för gemensamma angelägenheter i EU. Liberalerna har alltid förespråkat att vi ska vara en aktiv medlem i EU. Vi ska vara med i processerna från början och då kan vi också på ett aktivt sätt delta i utformningen av förslagen.

Vi hoppas att de stängda gränserna mellan EU-länderna öppnas så snart detta kan bli möjligt med hänsyn till smittspridningen. För vi liberaler kommer alltid att försvara de fyra friheterna inom EU. Fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital. Det ska vi fira idag på EU-dagen idag, 9 maj.

Kjell Fransson, ordförande Liberalerna Motala