Svenskarna ska inte drabbas av Putinpriser

Energipriserna i Europa och Sverige har rusat sedan Putins invasion av Ukraina.

"Höga elpriser för företagen spär på inflationen och kan i längden ge negativa konsekvenser för arbetsmarknaden i hela landet" skriver representanter från Socialdemokraterna.

"Höga elpriser för företagen spär på inflationen och kan i längden ge negativa konsekvenser för arbetsmarknaden i hela landet" skriver representanter från Socialdemokraterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-08-28 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen ger därför Svenska kraftnät i uppdrag att återbetala 60 miljarder kronor till svenska företag och hushåll – vilket är dubbelt så mycket som Moderaterna föreslår, skriver företrädare för Socialdemokraterna. 

Priserna på el är mycket höga sedan Rysslands olagliga och brutala invasion av Ukraina och Rysslands energikrig mot Europa som startade redan innan invasionen. Putin minskade gasleveranserna redan i höstas. Europa har aldrig någonsin sett så höga el- och gaspriser som vi gör nu. Husägare får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin. Så ska det inte vara.

Därför vill vi Socialdemokrater införa ett högkostnadsskydd för elpriser för svenska hushåll och företag. Stödet ska ges till de som drabbats mest, inte minst i södra Sverige.

Svenska kraftnät får i uppdrag att återföra 60 miljarder kronor från sitt överskott till svenska hushåll och företag. Minst 30 miljarder av dessa ska komma hushållen till del. 

Det är ungefär tre gånger så mycket som den tidigare elpriskompensationen som betalades ut i vintras och dubbelt så mycket som det Moderaterna föreslår.

Till skillnad från Moderaterna ser vi i vårt förslag till att även Sveriges företagare, som just nu drabbas hårt, omfattas av högkostnadsskyddet. Höga elpriser för företagen spär på inflationen och kan i längden ge negativa konsekvenser för arbetsmarknaden i hela landet.

Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för alla prishöjningar som följer av ett brutalt krig, det skulle bara driva upp priserna ännu mer och riskera ännu högre räntor. Men svenska folket ska veta att de inte kommer att stå ensamma i vinter. Magdalena Anderssons regering kommer att göra det som krävs för att skydda hushållen när det blir tuffa tider. 

Genom åtgärder som sänker priserna, sänker nätavgifterna eller ger återbäring till hushållen kommer detta stöd fungera långsiktigt som ett skydd för höga elpriser vid exceptionella händelser. Vårt budskap är tydligt: vi kommer inte tillåta att Putin håller svenska hushåll och svenska företag som gisslan.