Vi har noterat att debatten i media angående jämlikhetsdata i vissa fall innehåller rena sakfel och missvisande information. Därför vill vi klargöra vad jämlikhetsdata innebär, och hur uppgifterna är tänkta att samlas in. Det handlar om anonym, frivillig insamling av data.
Jämlikhetsdata är information om hur alla de olika diskrimineringsgrunderna, till exempel religiös åskådning, etnicitet eller funktionsnedsättning, är fördelade i en befolkning, hur de samverkar med varandra och hur de är indikatorer på livskvalité, social delaktighet, med mera. Avsikten med jämlikhetsdata är att undersöka och synliggöra förekomsten av diskriminering.
Sverige kritiseras av ett flertal kommittéer för vår brist på jämlikhetsdata, kommittéer som övervakar FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och även samtliga Europarådskommittéer (som övervakar Europarådets konventioner). Bristen på jämlikhetsdata kritiseras också av minoritetsorganisationer som Sverigefinska riksförbundet, Handikappförbunden och Assyriska riksförbundet.
Frågan om jämlikhetsdata har utretts av Diskrimineringsombudsmannen, Datainspektionen, Statistiska centralbyrån och Folkhälsomyndigheten. Deras slutsats är att jämlikhetsdata kan och bör introduceras i Sverige. Jämlikhetsdata används redan i merparten av alla länder på jorden. Som exempel kan vi nämna Kanada, Australien och Brasilien, och även våra grannländer Finland och Danmark.
Jämlikhetsdata samlas in genom anonyma enkätsvar, som inte kan kopplas till enskilda individer. Den svarande får information om varför data samlas in, och hur dessa data kommer att användas. Det är den svarandes uppfattningar om sin etnicitet, sin hudfärg, sin religiösa åskådning, med mera, som inhämtas, och som spelar en avgörande roll för hur de kategoriseras. Metoden jämlikhetsdata bygger alltså på principerna självidentifikation, samtycke, frivillighet och anonymitet.
Att synliggöra olika gruppers utsatthet ser vi som ett oerhört viktigt steg i arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle. Det är först när vi kan identifiera, synliggöra och statistiskt mäta utsatthet, som vi kan ta fram riktade politiska åtgärder. Vi vill skapa ett jämlikt Sverige för alla.
Jane Carlsson
Vänsterpartiet Linköping
Anders Andersson
Vänsterpartiet Motala
Marcus Posada
Vänsterpartiet Norrköping
Lilibet Gustafsson
Vänsterpartiet Finspång
Olof Carlstein
Vänsterpartiet Norrköping
Kerstin Lundberg
Vänsterpartiet Motala
Anders Lindh
Vänsterpartiet Kinda-Ydre