Sommar i Sverige – stöldligornas paradis

Ett tydligt uppdrag till Tullverket att eftersöka och förhindra utförsel av stöldgods från Sverige, kräver debattörerna.

"Det är vanligtvis båtmotorer, bildelar, motorsågar, gräsklippare, fyrhjulingar och liknande som är eftertraktat gods för stöldligorna" skriver Sverigdemokraterna.

"Det är vanligtvis båtmotorer, bildelar, motorsågar, gräsklippare, fyrhjulingar och liknande som är eftertraktat gods för stöldligorna" skriver Sverigdemokraterna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Debatt2022-08-23 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Nu är den förbannade sommaren här…” som Bengt Sändh inleder i sin sång ”Vals om sommaren”. Men det är inte bara mygg, knott och fästingar som plågar den svenska befolkningen under sommaren. Nu vaknar även de internationella stöldligorna till liv och efter en lite lugnare period under pandemin kan nu verksamheten återupptas. 

Det är vanligtvis båtmotorer, bildelar, motorsågar, gräsklippare, fyrhjulingar och liknande som är eftertraktat gods för stöldligorna. Höga värden, lätta att transportera och lätta att omsätta på en begagnatmarknad i ett nytt land. Tullverket har fått utökade befogenheter att kvarhålla gods och personer som försöker transportera misstänkt stöldgods ur landet. Dock är det bara om de råkar påträffa detta i sitt ordinarie kontrollarbete. Tullen har inte i sitt uppdrag från regeringen att eftersöka stöldgods på väg ur Sverige. 

Av tullens kontrollkapacitet används endast två procent till utgående trafik. Det bedöms att stöldgods till ett värde över 1,5 miljarder kronor förs ut ur landet varje år. Eftersom risken för att bli upptäckt och straffen är låga, så uppfattas Sverige som ett smörgåsbord för dessa stöldligor. Därför vill Sverigedemokraterna, till skillnad från regeringen, att Tullverket skall ha ett tydligt uppdrag att eftersöka och förhindra utförsel av stöldgods från Sverige och dessutom skjuta till resurser för att anställa fler tulltjänstemän. Signalen måste bli tydlig, att nu är festmåltiden för de internationella stöldligorna slut.