Nu inleds den stora reseperioden för vintertrötta svenskar som vill semestra i värmen och vid havet. År 2016 bokades det 16 procent fler resor över jul- och nyår än föregående år, enligt statistik från Ticket. De fem populäraste resmålen över ledigheterna nu är Gran Canaria, Bangkok, London, Teneriffa och Phuket.
Enligt FN väljer ungefär 80 procent av alla turister havskusterna – resmål vid stränder och korallrev är mest populära. Samtidigt belastar turismen våra redan överexploaterade hav. Men det finns saker du kan göra för att skydda havet ute på resan.
Världens hav mår dåligt. I havet kämpar marina djur för sin överlevnad bland annat på grund av ett för hårt fiske; idag är cirka 90 procent av alla fiskebestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns. Utsläpp av miljögifter, plast och skräp, oljespill, försurning, sjöfart och oljeborrning är andra hot. Världens länder måste få till en helhetssyn i skötseln av haven för att haven ska få bättre balans och skydd. Men det finns också en hel del vi själva kan göra för att skydda havet när vi är ute och reser:
1. Tänk på vilken fisk du äter under semestern. Undvik att äta hotade fiskarter som ål, haj, havskatt, marulk, rocka, svärdfisk eller blåfenad tonfisk.
2. Köp inte snäckor eller koraller, vare sig hela eller i bitar. Korallreven är livsnödvändiga för oss att bevara då de är barnkammare och skydd för mängder av arter!
3. Köp inte souvenirer av hotade djur – och bli en ofrivillig smugglare! Souvenirer från hotade marina djur är exempelvis kammar eller hårspännen från havssköldpadda, hajtänder från exempelvis vithaj eller hammarhaj, torkade sjöhästar, svärd av sågfisk eller kaviar från stör.
4. Res klimatsmart. Flyget har en enorm klimatpåverkan och att ta tåget när det är möjligt är det mest miljövänliga alternativet.
5. Varning för plastpåsar och annat skräp. Plastpåsar, plastförpackningar, sugrör och annat skräp som cigarettfimpar är livsfarliga för havets invånare. En havssköldpadda kan exempelvis lätt förväxla en plastpåse för dess naturliga föda, maneter, och kvävas när den försöker äta den.
6. Skit inte i havet. Undvik att välja kryssningsfartyg som fortfarande dumpar avloppsvatten i havet.
7. Var försiktig med koraller och djurliv om du dyker eller snorklar. Det är bra att vi kommer ner under ytan och får se det fantastiska livet där, det är bara viktigt att tänka på att man inte stör djurlivet eller rör koraller.
Vi vill se levande hav med en stor mångfald av marina arter. Om haven är i balans ger de utrymme och möjlighet för att utveckla en mer hållbar blå ekonomi, som skapar jobb och välfärd. Ett exempel är hållbar turism som beslutsfattare i alla länder kan arbeta för.