Skolan måste vara en frizon från förtryck

Den 25 november infaller FNs Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Med en frizon från förtryck i skolan blir arbetet för ett mer jämställt samhälle mer trovärdigt och effektivt, menar debattörerna.

Med en frizon från förtryck i skolan blir arbetet för ett mer jämställt samhälle mer trovärdigt och effektivt, menar debattörerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-11-26 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ca 35 procent av alla kvinnor i världen har någon gång upplevt antingen fysiskt eller sexuellt våld i nära relationer eller sexuellt våld av en icke-partner. I FN:s femte Globala mål som handlar om jämställdhet, förbinder sig medlemsstaterna att innan 2030 arbeta för att avskaffa alla former av våld mot kvinnor och flickor.

Våld mot kvinnor påverkar inte bara individen, utan samhället i stort och utgör ett hinder för jämställdhet och utveckling. Våld mot kvinnor är ett uttryck för ojämställdhet och patriarkala strukturer där män strukturellt är överordnade kvinnor, vilket också präglar nära relationer. 

För att kunna bryta utvecklingen krävs ett förebyggande arbete från förskolan och genom hela skolgången. Barn spenderar en stor del av dagen i skolan och ett sätt att motarbeta patriarkatet är att göra skolan till en frizon från all förtryck i all sin mening, vare sig det kommer från kultur, religion, tradition, eller något annat. 

Det är inte alltid lätt att upptäcka de patriarkala strukturer som utövas på våra barn men det finns synliga symboler för dessa strukturer. Hijab är en synlig symbol som betyder barriär och syftar till avskärmning från det andra könet, vilket förhindrar skolans jämställdhetsarbete. Att godta en barriär mellan könen är att godta den patriarkala strukturen och detta spiller över på annat, exempelvis separata badtider i idrotten. 

Med en frizon i skolan blir arbetet för ett mer jämställt samhälle mer trovärdigt och effektivt. Skolans jämställdhetsuppdrag är mycket tydligt specificerat i skollagen och läroplanerna – där finns tydliga krav på att skolans verksamhet ska vila på demokratisk grund och att skolan ska gynna människors lika värde och motverka könsmönster som begränsar elevernas lärande, val och utveckling. 

För att kunna underlätta för personalen att verkställa kraven i läroplanen om människors lika värde och motverka könsmönster bör skolan vara en frizon även från det synliga psykiska våldet mot våra barn, samt skydda skolpersonalen från rädsla och kritik från vuxna anhöriga när de gör sitt jobb.