"Skall den som behöver en operation betala en avgift?"

"Om en liten del av akutbesöken görs i onödan, skall det då föranleda en kollektiv ekonomisk bestraffning", undrar insändarskribenten.

"Om en liten del av akutbesöken görs i onödan, skall det då föranleda en kollektiv ekonomisk bestraffning", undrar insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Debatt2023-11-17 19:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt tidningsuppgifter verkar regionens sjukvårdsnämnds ordförande Fredrik Sjöstrand (M) anse det angeläget att påminna om att det är mycket bättre att vara rik och frisk, än fattig och sjuk.

Han tänker föreslå att när en östgöte har gått ner för räkning och därför behöver ambulanstransport eller liggande sjuktransport skall personen betala en nyinförd avgift.

Dessutom skall kostnaden för besöket på akuten fördubblas.

Enligt tidningen säger Sjöstrand: ”Det är ju så, avgifter har en viss styrande effekt, och man ska faktiskt som patient tänka efter litegrann innan man tar kontakt med hälso- och sjukvården”. 

Vad tror Sjöstrand? Är beställningarna av ambulans och sjuktransporter inte genomtänkta? Har inte den absolut största delen av dem som uppsöker akuten anledning att göra det? Om en liten del av akutbesöken görs i onödan, skall det då föranleda en kollektiv ekonomisk bestraffning av den stora gruppen som verkligen behöver akutvård?

Vad blir nästa steg? Skall den som behöver en operation betala en avgift för den också?

För en del av oss har de där avgifterna inte så stor ekonomisk betydelse, för andra kommer de att vara betungande. De har också en stor symbolisk betydelse.

Tanken med regionens ekonomi och sjukvårdsverksamhet har hittills varit att invånarna betalar skatt till regionen efter ekonomisk förmåga och att regionen ger invånarna bästa möjliga sjukvård efter behov, utan några mer avgifter bortsett från en patientavgift lika för alla. 

Sjukvårdsnämndsordförandens planer och tankar är mycket illavarslande.

Anders Agnemar