Ska Östergötland spricka på grund av Linköping?

Det har haft sina sidor att vårt län har två stora städer som har konkurrerat med varandra. Ibland utvecklar konkurrensen, ibland bromsar den utvecklingen.

Elitseriekommunerna verkar fast beslutna om att ta steget fullt ut, så då återstår frågan vad övriga kommuner ska göra, skriver Johan Birath, Boxholm.

Elitseriekommunerna verkar fast beslutna om att ta steget fullt ut, så då återstår frågan vad övriga kommuner ska göra, skriver Johan Birath, Boxholm.

Foto: Anna Birath

Debatt2021-03-10 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu håller dock något på att hända som riskerar att slå sönder Östergötland och göra våra kommuner till lovliga byten för grannregioner som vill växa. 

Linköping har i dagarna aviserat att man bildar en delregion tillsammans med grannarna Motala, Mjölby, Kinda och Åtvidaberg. 

Det hela tycks ha börjat ganska oskyldigt 2016 med tankar om fördjupat samarbete inom vissa områden, men de dokument som nu presenteras inför det formella bildandet av delregionen kan inte läsas på annat sätt än att kommunernas förvaltningar ska sätta delregionens intressen främst. 


Samarbete och samverkan kommuner emellan behöver absolut inte vara dåligt eller skadligt. I min kommun, Boxholm, har vi i många år framgångsrikt samverkat med Mjölby inom räddningstjänst, miljö och hälsa samt trygghet och säkerhet. Ödeshög har på senare år kommit med i denna samverkan, men hur ska det bli nu när Mjölby ska ingå i något slags östgötakommunernas elitserie? 

Hur agerar en kommun inom delregionen som inte själv kan ta emot ett nystartat företag men ska föreslå en alternativ placering? 

Jo, det kan vi läsa ut av samarbetsdokumenten: företaget kommer i första hand att hamna i någon av de fem kommunerna i delregionen. Ska vi använda rätt termer, handlar det då om ren och skär diskriminering: de fem medlemskommunerna ska växa och målet är att de 2040 ska ha större tillväxt och befolkningsökning än omvärlden. 

En omvärld som bland annat består av övriga Östergötland. 


Elitseriekommunerna verkar fast beslutna om att ta steget fullt ut, så då återstår frågan vad övriga kommuner ska göra. Antingen måste de bilda en delregion till för balansens skull, eller också måste de söka sig utanför länet för att hitta partners som kan vara med och utmana linköpingsklustret. 

Norrköping och Finspång är säkert inte främmande för samverkan med Sörmland och trion Ödeshög, Boxholm och Vadstena på ”Västbanken” får väl börja fika och samtala med Jönköpings län. 

Som östgöte tycker jag att den utvecklingen vore ledsam och onödig, för en region värd namnet kan omöjligen bestå av något mindre än samtliga tretton östgötakommuner. 

Utöver att det blir moraliskt tveksamt att bara några får plats i en livbåt som rymmer fler, kan man undra om inte elitseriekommunerna gör sig själva en riktig björntjänst.

En verklig helregion är väl under alla omständigheter starkare än skrivbordets futtiga delregion?