(SD): Vad har Socialdemokraternas biståndspolitik lett till?

Debatt2024-10-17 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "(S): Biståndet slaktas – trots att världen står i lågor":

Annika Strandhäll och Camilla Egberth målar upp en bild av att Sveriges tidigare biståndspolitik var världsbrändernas oersättliga brandkår. Men låt oss vara ärliga: vad har socialdemokraternas biståndspolitik lett till? Har fattigdomen minskat? Har konflikterna upphört? Svaret är nej. Utvecklingen är snarare den motsatta. Därför är den reform som nu genomförs både nödvändig och praktiskt klok.

Vi har en sjukvård som går på knäna, en skola som halkar efter och ett rättssystem som är överbelastat. Ändå vill Socialdemokraterna fortsätta ineffektiva och i vissa fall kontraproduktiva projekt som i flera fall har bidragit till korruption i mottagarländerna. Ibland har även svenska biståndspengar gått till både antisemitism och terrorism. Detta är oacceptabelt och något vi sätter stopp för i och med omläggningen av biståndet. 

Det gamla enprocentsmålet har varit en mycket kostsam symbolpolitik utan att resultaten nått upp till ambitionerna. Vi väljer att istället fastställa behoven och möjligheterna att hjälpa effektivt istället för att först fastslå summan som ska satsas, precis som på statens andra utgiftsområden. Sverige fortsätter dessutom med vår politik att vara en av de mest generösa biståndsgivarna. Sverigedemokraternas politik handlar om att biståndet ska vara ansvarsfullt, resultatinriktat och bidra till stabilitet, där det verkligen behövs.

Ukraina är ett tydligt exempel på hur vi kan göra skillnad. Genom att fokusera på att stödja Ukrainas kamp för frihet och återuppbyggnad stärker vi Europas säkerhet, vilket också är i Sveriges intresse. Det är såhär våra resurser kan göra verklig nytta, och därför är det ett prioriterat område i vår biståndspolitik. Samtidigt satsar vi på att främja hållbar utveckling och ekonomisk tillväxt i samarbete med svenska företag. Genom att kombinera bistånd med handel och investeringar kan vi få fler resurser att arbeta för både Sveriges och mottagarlandets bästa på alla kontinenter.

Socialdemokraterna verkar tro att Sverige är en oändlig källa av resurser som kan rädda hela världen, men verkligheten är att vi måste prioritera. Den prioriteringen börjar med Sverige och våra egna medborgare. Sveriges bistånd ska inte tillfredsställa politiska idealister. Det ska hjälpa de mest behövande på ett effektivt och hållbart sätt, samtidigt som vi måste kunna lösa de många problem vi har här hemma. Det är Sverigedemokraternas linje – och det är vad svenska folket förtjänar.