Moderaterna presenterar stolta de förslag och åtgärder som ska göra det svårt att vara kriminell i vårt land. Det verkar som om alla resurser för att komma åt problemen satsas på ”hårdare tag”. All forskning visar dock på att den typen av åtgärder sällan ger den effekt man önskar.
Vi får i stället ett hårdare, bevakande och ofriare samhälle. M skriver att vi ska hålla hjärtat varmt. Jag ser inga tecken på det i åtgärdsförslagen. Om bara hälften av resurserna läggs på förbyggande insatser skulle vi på sikt få ett annat öppet samhälle med trygga empatiska ungdomar.
En barnläkare på BB som undersökte en nyfödd (svensk) pojke, såg honom i ögonen och sa: ”Du ska ha tur du lille vän om det ska gå bra för dig i livet”.
Varför sa han så? Mödravårdscentralens, MVC, anteckningar om sociala förhållanden samt egen erfarenhet sa hen mycket. Detta var bortåt 30 år sedan och fortfarande kan man ganska säkert se tidigt var problem kommer att uppstå.
Lägg alltså rejält med resurser på mödravård, barnhälsovård och socialtjänst. 98 procent av alla barn går på Barnavårdscentralen (BVC). Erfarna sjuksköterskor gör idag hembesök hos alla nyblivna föräldrar. BVC bör kunna ta kontakt med socialtjänsten, som i sin tur har tillräckliga resurser för att vidta åtgärder som till exempel täta förtroendefulla kontakter, stödfamilj, ”hemma hos hjälp”. BVC formaliserar föräldrautbildningen för vägledning och sociala kontakter.
De flesta barn börjar i förskola i ettårsåldern och där finns ytterliga stödmöjligheter. Hittills har förslagen om förebyggande arbete gällt barnomsorg och skola. Självklart viktigt, men jag menar att en hel del familjer behöver stöd tidigare, redan under graviditeten. Så får vi trygga empatiska barn och ungdomar och föräldrar slipper känna sig maktlösa.
Självklart behövs också åtgärder just nu. Men vistelseförbud, dubbla straff, visitationszoner, vräkningar, hemlig avlyssning signalerar ett allt annat än fritt och varmt samhälle.
Eivor Folkesson
Barnsjuksköterska