"Samer och judar är inte svenskar." Vice talmannen Björn Söders (SD) uttalande på Centerpartiets Facebook-sida har debatterats friskt de senaste dagarna.
Både partiledare Annie Lööf (C) och en mängd socialdemokrater har reagerat starkt. Stefan Löfven (S) menade att uttalandet är “vidrigt”. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) skrev på sin Facebook att “det får vara slut på sådan dynga”.
I Sverige finns fem lagstadgade minoritetsgrupper (judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar) med rätt till specifika särrättigheter. Exempelvis ska samiska, meänkiäli eller finska kunna användas som språk i domstolar.
Men Söder har också fått visst stöd. När han 2014 gjorde ett liknande uttalande sa den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén i Sameradion att ”Samer är inte svenskar. Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till utbildning på samiska”.
Åhlén menade att det är ett farligare att säga att samer är svenskar eftersom det leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner. Det är en god poäng.
Söders miss ligger dock i det att han blandar ihop etnicitet med nationell tillhörighet. “Svenskheten” i Sverige utgår främst från en territoriell och kulturell tillhörighet. Både judar och samer har naturligtvis svensk nationstillhörighet, även om de tillhör andra etniska minoriteter.
Det går däremot inte att inneha särrättigheter som minoritetsgrupp och samtidigt tillhöra den kontrasterande majoritetskulturen. Regeringen kan inte i ena sekunden hävda att det är viktigt att värna etniciteters rättigheter för att i nästa andetag säga att dessa inte existerar.
Däremot kan och får givetvis människor identifiera sig hur de vill. En same kan vara svensk, same eller svensk-same. Medborgarskap (vilket så klart både samer och judar kan ha) utgår från lagstadgade rättigheter och skyldigheter som svensk medborgare. Detta vet Löfven, men väljer ändå att plocka politiska poänger på ett – egentligen – okontroversiellt område, vars politik Socialdemokraterna själva utformat.
Men debatten är snarast ett symptom på vad som kan väntas trappas upp ytterligare inför valet – där saklig argumentation får stå tillbaka för medvetna missförstånd och retoriska poänger. Viljan att kritisera SD är inte en ursäkt för att sänka debatten till lågstadienivå. (Liberala nyhetsbyrån)