Samtalen om skolskjuts går vidare

Skolskjuts. Kollektivtrafiken bör samordnas bättre, skriver Göran Gunnarsson (C).

Skolskjuts. Kollektivtrafiken bör samordnas bättre, skriver Göran Gunnarsson (C).

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2017-09-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Gemensam lösning för regionen”, 25/8

I en debattartikel i MVT 25/8 skriver Jan Owe-Larsson (M) och Per Larsson (KD) att regionens skolresor måste samordnas bättre och att Region Östergötland är den aktör som bör ta på sig ledartröjan för det arbetet. Jag kan inte annat än att hålla med. Det är en inställning som vi i Koalition för Östergötland har haft och har arbetat efter de senaste åren. Det är inte rimligt att det ska bedrivas offentligt finansierad kollektivtrafik med olika fordon på samma tider i samma områden, bara för att det är olika huvudmän som betalar för trafiken. I dag kan färdtjänstfordon, skolskjutsar och bussar med allmän kollektivtrafik, gå parallellt med varandra. För att en samordning ska kunna ske måste kommunerna och regionen samverka bättre i de här frågorna.

För att gå vidare i det här arbetet finns ett antal frågor som vi behöver ta ställning till. Vi måste från samhällets sida bestämma oss för vad trafiken får kosta. I dag betalar kommunerna 30 procent av trafikkostnaden för skolelever som åker med den allmänna kollektivtrafiken, resten betalas av Region Östergötland. Är det en rimlig fördelning? I dag har ingen samhällsaktör ett utpekat ansvar för gymnasieelevernas skolresor, vilket innebär att det ansvaret faller på eleven och föräldrarna själva. Är det rimligt att samhällets aktörer tar ansvar för gymnasieelevernas skolresor och vad får det i så fall kosta?

Östgötatrafiken har fått i uppdrag att tillsammans med kommunerna i länet träffa överenskommelser som gör att gymnasieelever och andra resenärer ska få möjlighet att kunna åka med i de upphandlade skolskjutsarna. Med vissa kommuner har vi nått sådan överenskommelse medan det finns en bit kvar i samtalen med andra kommuner. Jag har för ett år sedan också initierat en debatt om skolelevers arbetstider. Där saknar jag dock tyvärr i hög utsträckning kommunpolitikernas inlägg. Det är allmänhet, elever och forskare som deltar.

Vi från Koalition i Östergötland kommer under hösten att i den samrådsorganisation som finns initiera en mer konkret plan för arbetet.

Debatt