Samhällsbygget och digitaliseringen går hand i hand

"Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är tydliga med att vinnarna är de kommuner som bedriver en ”effektiv och ändamålsenlig verksamhet" " skriver Alliansen i Motala.

"Inom socialförvaltningen finns sedan tidigare goda exempel och lyckade satsningar" skriver Alliansen i Motala.

"Inom socialförvaltningen finns sedan tidigare goda exempel och lyckade satsningar" skriver Alliansen i Motala.

Foto: Victor Berlin/MVT arkiv

Debatt2022-02-02 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valåret 2022 vill vi summera en av Alliansens paradgrenar under mandatperioden. Det handlar om digitaliseringen i kommunen. Under Alliansens tid i opposition, hade vi under flera år i vår skuggbudget, avsatt medel för en ledningsfunktion för digitalisering.

Dåvarande styre var oförstående kring detta initiativ, men förhoppningsvis har de nu förstått vad vi lade grunden för. Sedan nästan två års tid, har digitaliseringsarbetet en tydlig styrgrupp med organisation och planer på plats och kommunen har kunnat fokusera på att leverera tjänster. Styrgruppen är en stödjande funktion i syfte att leda, koordinera och inspirera till verksamhetsutveckling i en digitaliserad anda. Där har de verkligen lyckats när vi ser de planer som ligger för 2022.

Inom socialförvaltningen finns sedan tidigare goda exempel och lyckade satsningar. Nyckelfri hemtjänst, digital tillsyn, digital signering av medicinering och automatisering av delar av försörjningsstödet arbetas det vidare med under 2022. Digital tillsyn är ett bra exempel på när teknik kan bidra till en ökad självständighet för de äldre och att mänskliga resurser frigörs till uppgifter där de gör störst nytta. Förbättring av trygghetslarmen fortsätter också under 2022.

Med det tar inte slut där. Arbetet med digitala versioner av detaljplaner och förfrågan om bygglov fortsätter. Kommunens extra satsning på bredband ger landbygden utökade möjligheter till lokalt arbete och företagande – Hela Motala ska leva!

Alliansen är stolta – vallöftena från 2018 trillar in en efter en, men vi är inte nöjda utan vill mer. Runt ”Öppna data” i Motala finns redan idag tillgängliga gränssnitt via databasen Kolada och under 2022 finslipas processerna ytterligare med upphandling av digital plattform och systemstöd. I ett nästa steg kommer vi att identifiera vilken data kommunen förvaltar som kan vara intressant att dela. Syftet är att på ett standardiserat sätt, tillgängliggöra intressant data för Motala som kan underlätta och inspirera företagare att utveckla tillämpningar och ”appar” – ofta kopplat till turism och besöksnäring. Att lokala företagare kan stötta turismen digitalt är en bra kombo som förstärker budskapet om ett förbättrat näringslivsklimat.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är tydliga med att vinnarna är de kommuner som bedriver en ”effektiv och ändamålsenlig verksamhet”. Våra medborgare i Motala räknar med att vi politiker ska vara kloka som tillsammans med kommunens personal förvaltar skattepengarna på allra bästa sätt. Alliansen tar detta på stort allvar. Alliansen fortsätter samhällsbygget... och arbetet med digitaliseringen som en del av kommunens effektivisering vidareutvecklas ytterligare – år från år.

Vi vill rikta ett stort tack till kommunens personal och särskilt till styrgruppen för digitalisering som genom ett hårt arbete och ett tydligt nätverkande, lagt en grund för en alltmer effektiv kommun under period som gått men också för många år framöver.