Så ska vi klara vården

Östgötarna blir allt äldre och vården allt mer avancerad. Det ställer krav på mer resurser till vården och på smartare arbetssätt, skriver gruppledarna för Koalition för Östergötland.

Tisdag 18 juni behandlas budgeten i Region Östergötland.

Tisdag 18 juni behandlas budgeten i Region Östergötland.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2019-06-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla östgötar kommer någon gång i livet i kontakt med Region Östergötland. Från BB och vårdcentraler till kollektivtrafik och kultur skapar regionens olika verksamheter förutsättningar för att leva och verka i Östergötland.

Den överväldigande majoriteten av Region Östergötlands resurser går till hälso- och sjukvården – men regionens uppdrag är bredare än så. Regionen ansvarar för all kollektivtrafik i länet och för att stärka Östergötlands tillväxt och attraktivitet. I de regionala utvecklingsfrågorna ingår näringsliv, kompetensförsörjning, samhällsplanering, kultur och natur, internationell samverkan och olika typer av stöd och finansiering.

De flesta östgötar tänker nog dock på sjukvård när Region Östergötland kommer på tal. Tack vare regionens medarbetare erbjuds östgötarna en vård av hög kvalitet. Våra tre sjukhus hamnar på topplaceringar år efter år i nationella jämförelser. Samtidigt står Region Östergötland inför stora utmaningar. Förra året gick sjukvården en halv miljard kronor i underskott.

De växande kostnaderna beror framför allt på att vården blir allt mer avancerad (och därmed också allt dyrare) – samtidigt som vi östgötar lever allt längre och därför behöver allt mer vård. Utvecklingen speglar ett växande välstånd i vårt samhälle, men innebär också ett växande behov av resurser till vården.

Vårt mål är tydligt: Östgötarna ska ha tillgång till en tillgänglig och jämlik vård av hög kvalitet. Det kräver en långsiktigt hållbar ekonomi. För att bryta den negativa ekonomiska utvecklingen måste vi både tillföra resurser till vården och använda de resurser vi har smartare.

I den omställning av vården som måste ske kommer vi fokusera på fyra områden:

Östgötarna ska få sin vård så nära som möjligt. Så kallad nära vård handlar förstås om geografiskt avstånd, men också tillgänglighet och långsiktiga relationer. Vi behöver göra förflyttning från sjukhusvård till vårdcentraler eller vård i hemmet. Vi behöver också göra en förflyttning från vård till förebyggande insatser. Att förebygga ohälsa tidigt sparar både lidande och pengar.

Region Östergötland ska vara en arbetsgivare som medarbetare söker sig till. Trots ett tufft ekonomiskt läge satsar vi på att belöna medarbetare som jobbat längre hos oss, på generationsväxlingsprogram där erfarna medarbetare agerar mentorer, på jämställda löner och på heltid som norm.

Enklare och bekvämare kontakt med vården. Digitaliseringen av vården innebär nya möjligheter att göra vården mer tillgänglig genom e-tjänster – för de östgötar som vill använda detta. Samtidigt innebär digitaliseringen att vårdpersonal kan avlastas med smarta beslutsstöd.

Den nationella högspecialiserade vården i Östergötland ska tryggas. I takt med att vården blir allt mer avancerad koncentreras vissa delar av den till ett fåtal platser i landet. Vi måste säkerställa att Östergötland förblir en viktig del av den nationella högspecialiserade vården.

I vår budget gör vi de satsningar och prioriteringar som krävs för att Östergötland och den östgötska vården ska fortsätta ha en god utveckling.

För Koalition för Östergötland

Kaisa Karro

gruppledare för Socialdemokraterna

Kerstin Sjöberg

gruppledare för Centerpartiet

Alexander Höglund

gruppledare för Liberalerna

Agneta Niklasson

gruppledare för Miljöpartiet