(S): Kriminaliteten sprider sig som en cancertumör

Debatt2024-10-29 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är en hel nation som bevittnar hur otryggheten och kriminaliteten sprider sig som en cancertumör genom den svenska samhällskroppen. Orosmolnen är många; att våra barn och unga ska hamna i drogmissbruk och i händerna på kriminella nätverk. Narkotikan som förekommer i alla samhällsklasser. Våld i nära relation. Desinformationskampanjer som gör att tilltron till samhället minskar. 

På kommunal nivå har vi valt att organisera samordningen av alla förbyggande insatser under ett paraply med en massa olika aktörer. Det handlar om skola, socialtjänst, polis, kriminalvård/frivård samt fria aktörer som föreningslivet. 

För oss Socialdemokrater finns det inga viktigare frågor att hantera än att få bukt på den ökade otryggheten och kriminaliteten jämte vårt gemensamma klimatomställningsarbete. Vi ska motverka otryggheten och bekämpa kriminaliteten med alla till buds stående medel! 

Historiskt sett har vi varit stolta över det arbete som BRÅMO (Brottsförebyggande rådet i Motala, reds. anm.) i länet och lokalt i Motala har uträttat.

Döm om vår förvåning när vi ledamöter i olika politiska forum får ta del av BRÅMOs handlingsplan som ett ”Informationsärende”, en handling som ska vara ramverk för en av vår tids viktigaste frågor.

Nu är det inte så att detta arbete är helt oreglerat om någon nu tror det. 

Den 1 juli 2023 trädde en ny brottsförebyggande lag i kraft som reglerar kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet (2023:196). Enligt lagstiftningen ska kommunstyrelsen, eller den nämnd som kommunfullmäktige utser, ansvara för ledningen av kommunens brottsförebyggande arbete och kontinuerligt rapportera om det brottsförebyggande arbetet till kommunfullmäktige. I Motala har Beredningen för social hållbarhet arbetat med frågan på uppdrag av kommunstyrelsen. 

När vi Socialdemokrater ville diskutera själva innehållet i handlingsplanen och påtalade några viktiga förbättringsåtgärder upplevde vi ett bristande engagemang från den styrande politiska ledningen med Mark Henriksson (M) i spetsen. Men ännu värre upplevde vi en ovilja att förstå och ta till sig av den kritik som inte bara vi Socialdemokrater framförde, utan även några av kommunens egna förvaltningar, exempelvis Socialförvaltningen. 

Vi anser att dessa frågor är så viktiga att de borde vara mera värda än att landa som informationsärende i kommunfullmäktige. 

Vad är det då vi önskar? 

Först och främst måste vi politiker få till oss faktabaserade underlag. En nulägesbeskrivning om hur det ser ut i vår kommun med antal anmälda brott, brottens karaktär, fakta om var brotten sker, ålder på förövarna etcetera. 

Men inte i en enda mening framgår det i den handlingsplan som vi fick på bordet på kommunfullmäktige i Klockrike den 9 september hur vi genom BRÅMO ska jobba effektivt för att möta dagens och framtidens utmaningar! 

På Riksnivå har både den sittande regeringen och stora delar av oppositionen fört en hårdare linje genom att bland annat höja straffvärdet för många brottsrubriceringar. Löftena finns om förebyggande insatser, men nu när det ska ”bli verkstad” ekar det väldigt tomt när vi socialdemokrater vill diskutera innehållet av dessa. 

En fungerande skolgång är, menar forskare, en viktig, grundläggande skyddsfaktor för att förebygga brott och utanförskap. Därför bör vi satsa stort på skolan i Motala! Ge våra barn och unga verktyg och trygghet att klara av först grundskolan och sedan gymnasiet. Vi bör satsa på att ge våra barn och unga möjligheter till en bra fritid, mötesplatser och sommarjobb. Föräldrar som behöver ska stöttas i att ta sitt föräldraansvar. 

Socialdemokraterna kommer att ge konkreta förslag till BRÅMO med förhoppningar om att dessa inarbetas i åtgärdsplanerna.