Vadstenas kommunledning bör mycket snabbt ta initiativ till ett samarbete med statliga Sveaskog med flera för att göra hamnen i Borghamn, vandrarhemmet och området däromkring till den turistattraktion som det finns unika förutsättningar för.
På samma sätt som Vadstena inte fick komma till sin rätt som en del i Motala kommun, tycker jag att Borghamn på senare tid inte har fått komma till sin rätt i Vadstena kommun.
Det är dags att ändra på detta. Jag är ganska säker på att om Borghamn hört till en kommun som inte haft ett centrum med så hög dignitet som Vadstena kommun har, så skulle mycket större ansträngningar gjorts för Borghamn. Se bara på hur Ödeshög hanterar Hästholmen.
Förutom sitt unika läge vid Omberg och Vättern och med anknytning till den unika jordbruksbygden som sträcker sig från Omberg öster ut, har Borghamn en intressant stenindustrihistoria.
När Alvastra kloster byggdes i mitten av 1100-talet, togs stenen som användes, från platsen som senare fick namnet Borghamn.
Därefter har genom århundradena stora mängder sten levererats till en mängd byggnationer kyrkor, slott, Göta kanal, Karlsborgs fästning, Nationalmuseum med flera.
Det har funnits stor hantverksskicklighet i Borghamn och verksamhet pågår fortfarande! På hur många platser i Sverige hittar vi industriell verksamhet som pågått från 1100-talet och fortfarande levererar? Det borde gå att skapa ett mycket intresseväckande museum som skildrar detta.
Några andra exempel på rimliga åtgärder i området kring hamnen och vandrarhemmet: Hamnen borde få fortsatt upprustning och kompletteras så att den blir mycket mer användarvänlig för både lokalbefolkningen, turister och båtturister. Vandrarhemsbyggnaderna borde få en mer intensiv användning. Området borde göras till utgångspunkt för fler friluftsaktiviteter på Omberg. Ett Naturum Vättern - Omberg skulle också ligga helt rätt där.
Under mycket lång tid har svenska staten haft stor nytta av den högkvalitativa sten man brutit och forslat bort. Genom Sveaskog äger staten fortfarande vandrarhemmet, hamnen och mark däromkring. Det är mycket rimligt att Sveaskog tillsammans med Vadstena kommun planerar och startar utvecklingen av det aktuella området, till ett av de allra mest attraktiva turistobjekten vid Vättern.
Kommunens högsta ledning bör med hög prioritet söka kontakter på de rätta nivåerna inom Sveaskog, med landshövdingen och Region Östergötland för att komma överens om ett samarbete. Allt för att göra det aktuella området till det mycket attraktiva turistobjekt som det finns unikt goda förutsättningar för.