Replik: Barnens framtid börjar i familjen

KD menar att familjen är en viktig grundsten i vårt samhälle, skriver partiet i en replik till en tidigare insändare.

KD menar att familjen är en viktig grundsten i vårt samhälle, skriver partiet i en replik till en tidigare insändare.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2024-02-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Principiellt brukar vi inte kommentera anonyma insändare, men eftersom det är så mycket missförstånd i denna vill vi ändå komma med några förtydliganden. ”Då kan man tala om att förvrida sanningen”, ett magstarkt citat från skribenten som i sin skrivelse anklagar KD för både det ena och det andra. Vi rekommenderar att läsa vår debattartikel igen, men vi försöker ändå repetera vad vi kristdemokrater står för.

KD menar att familjen är en viktig grundsten i vårt samhälle. Familjer ser olika ut och gör olika val. Vänstern har historiskt sett fokuserat mer på ”stjärnfamiljer” medan KD envist hävdat att ”kärnfamiljen” har en viktig roll. Familjen som begrepp har påverkat vår samhällsutveckling under lång tid – och det är i positiv bemärkelse. Familjen är viktig för vuxnas välmående, välfärd och livskvalitet, men för barnen är familjen helt avgörande. 

När skolan (med eller utan friskolor) blivit alltmer stökig, så anser vi att den fostran som numera skolan får göra istället borde skötas av familjen. Barn som växer upp i trygga familjer har goda förutsättningar att klara livets utmaningar. I familjen möter barnen kravlös och ovillkorlig kärlek, men ställs också inför kärleksfulla krav. Krav som idag i mångt och mycket saknas. Vad gäller skolan, ska fokus för lärare vara pedagogiken - inte barnuppfostran. Därmed inte sagt att läraren idag inte har en viktig roll att se och med stöd bemöta elever där man ser behov.

Insändarskribenten missar några poänger med valfriheten. Familjer ser olika ut och gör olika val utifrån sina behov. Och vi ska inte underskatta familjernas förmåga att göra val. Det är frivilligt att gå i friskola eller göra ett eget val i barnomsorgen. Vi politiker behöver också säkerställa en bra skolgång för alla våra medborgare i kommunen, även för dem som av olika anledningar valt en alternativ skola, antingen en friskola eller en skola i en annan kommun.

I Motala har KD under många år arbetat för att öka andelen elever som gör ett aktivt skolval. Andelen har ökat under flera år och idag ser vi att en stor majoritet av eleverna väljer en skola. Skolsegregationen som idag finns förbättras när fler gör ett aktivt val. Självklart vill vi att alla skolor ska vara bra. Men skolor som inte fungerar bra vill vi stänga, oavsett om de är kommunala eller fristående. Där har Skolinspektionen en viktig roll att spela.

Kristdemokraternas vill säkerställa ett samhälle som stöttar familjerna att fatta självständiga beslut. Staten ska stödja – inte styra! Staten ska inte vara klåfingriga och lägga sig i val som föräldrar är ämnade att göra. Barnens framtid börjar i familjen.

Erik Forslund (KD), gruppledare

Hanna Nordqvist (KD) ersättare bildningsnämnden