Svensk arbetsmarknad går starkt och arbetslösheten väntas sjunka under 6 procent nästa år. Samtidigt har många företag svårt att hitta utbildad arbetskraft och fler utrikesfödda måste snabbare komma in på arbetsmarknaden. Därför satsar den S-ledda regeringen 4,3 miljarder kronor 2018 på utbildning, etablering och fler jobb samt inför en utbildningsplikt för nyanlända.
För att minska arbetslösheten och den stora arbetskraftsbristen genomför regeringen ett stort kunskapslyft. Detta kunskapslyft bygger regeringen nu ut ytterligare. Det handlar om över 18 000 nya platser redan nästa år; inom Yrkeshögskolan, den yrkesinriktade vuxenutbildningen, folkhögskolan och samhällsviktiga högskoleutbildningar.
Genom nya regler för etableringen tydliggör regeringen kraven på individen. Det som i dag är en rätt till etableringsplan ersätts med en skyldighet att delta i insatser som rustar för arbete. Regeringen anser att det är rimligt att ställa samma krav på alla arbetslösa.
Utbildningsplikten innebär att alla nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser, och som bedöms vara i behov av utbildning för att kunna komma i arbete, kan anvisas att söka och ta del av utbildning. Den som avvisar detta kan stängas av från etableringsersättningen.
Regeringen har lyssnat på arbetsgivarnas behov och förenklar nu anställningsstöden rejält. Flera olika stöd slås ihop till ett enda stöd, introduktionsjobb. Nystartsjobb, extratjänster och anställningsstöden för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga kvarstår. Anställningsstöden blir också enklare då onödiga skillnader mellan stöden tas bort. Kontrollen ökar också och risken för felaktiga utbetalningar av anställningsstöd minskar.
Sammanlagt satsar den S-ledda regeringen 4,3 miljarder kronor nästa år på utbildning, etablering och fler jobb i växande företag. Så bygger vi Sverige starkare tillsammans. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.