Svar på "Enbart lågt pris räknas– inte vårdens kvalitet" (7/10):
Johan Skånberg, specialistläkare och medicinsk chef för företaget WeMind, hävdar i en debattartikel att enbart priset är enda avgörande faktor i upphandlingen av barn- och ungdomspsykiatrin i Östergötland, och inte vårdens kvalité. Det är direkt felaktigt.
Vi har höga kvalitetskrav, som vi dessutom nu skärper, på de aktörer som tilldelas uppdrag att bedriva barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård. Vi inför krav på fysisk läkarnärvaro, stärker samordningen och inför krav på upprättande av orosanmälan vid uteblivna besök. Vi förändrar också uppdraget kring de yngsta barnen med misstänkt autism och/eller utvecklingsstörning.
Det råder inget tvivel om att tillgängligheten i den östgötska psykiatrin behöver bli bättre. För att förbättra tillgängligheten gör vi en satsning i år på 10 miljoner. Pengarna används till att stärka bemanningen genom att anställa fler nyutbildade psykologer. Därigenom kan nu de erfarna psykologerna i högre grad fokusera på de mer komplexa utredningarna. Verksamheterna har därigenom, sedan i våras, lyckats minska antalet väntande till utredning med ca 120 barn.
Region Östergötland har generellt sett ett lågt kostnadsläge för all vård och där utgör barn- och ungdomspsykiatrin inget undantag. Med det sagt är resursfrågan oerhört viktig, särskilt i arbetet att korta köerna till BUP. Just nu pågår regionens budgetarbete och där görs en översyn om resursfrågan till psykiatrin. Budgetarbetet vill jag dock inte föregripa, utan vi återkommer när vi har ett budgetförslag att presentera.
Ett viktigt mål med upphandlingen och även i vårt eget utvecklingsarbete inom BUP är att öka antalet patientbesök för att möta behoven hos medborgarna. Det totala värdet på den nya upphandlingen är detsamma som idag. Den andel av upphandlingens värde som relateras till vårdproduktion utökas jämfört med idag, vilket bidrar till att antal besök behöver öka med ca 15 procent för att nå samma ersättningsnivå. Detta innebär, för att använda den statistik som Skånberg refererar till, att antalet besök/dag och anställd behöver öka från 1,3 till 1,5.
Att motverka den psykiska ohälsan i samhället är en av våra viktigaste prioriteringar för oss socialdemokrater. Jag är fast besluten att verkställa de åtgärder vi nu genomför och utesluter heller inte att vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa den psykiska ohälsan bland barn och unga.