Pride Àr inte bara en folkfest

Den 18 september gÄr startskottet för Vadstena Pride. Men manifestationen Àr inte bara en folkfest, verkligenheten ser annorlunda ut för mÄnga individer vÀrlden över, Àven inom Europa, skriver Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner frÄn C.

Det Àr upp till oss alla att se till att frÄgan fortsatt ligger högt upp pÄ den politiska agendan, bÄde lokalt, regionalt och internationellt, skriver representanter frÄn C.

Det Àr upp till oss alla att se till att frÄgan fortsatt ligger högt upp pÄ den politiska agendan, bÄde lokalt, regionalt och internationellt, skriver representanter frÄn C.

Foto: Fredrik Hagen

Debatt2021-09-11 07:06
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu Ă€r det Ă€ntligen dags för Vadstena Pride, en manifestation som sker fysiskt pĂ„ plats i Vadstena den 18 september. FrĂ„gan om HBTQI+-personers rĂ€ttigheter Ă€r mer aktuell Ă€n nĂ„gonsin. PĂ„ mĂ„nga hĂ„ll inom Sverige och Europa har vi under sommarmĂ„naderna firat och uppmĂ€rksammat Pride samt HBTQI+-rörelsen i stort. Pride Ă€r inte bara en folkfest, verkligenheten ser annorlunda ut för mĂ„nga individer vĂ€rlden över, Ă€ven inom Europa. 

HBTQI+-frÄgorna Àr bÄde pÄ frammarsch och pÄ tillbakagÄng internationellt. Vi ser att flera av vÀrldens lÀnder har tagit stadiga kliv framÄt, men pÄ andra platser krÀnks homosexuellas rÀttigheter. Kazakstan, Polen och Ungern Àr tre lÀnder dÀr HBTQI+-personers rÀttigheter under de senaste mÄnaderna begrÀnsats och bekÀmpats.

Ungern tillsammans med Polen fortsÀtter att vara vÀrst inom Europa, dÀr Ungerns HBTQI+-lag nyligen trÀtt i kraft. Lagen jÀmstÀller homosexualitet med pedofili, och lagen gör spridning av information om homosexualitet till ungdomar strÀngt förbjudet. Polen, Ä sin sida, fortsÀtter med sina HBTQI+-fria zoner som nu tÀcker en tredjedel av landets territorium. Flera medlemsstater godkÀnner dessutom inte giftermÄl mellan samkönade frÄn andra EU-lÀnder, ett problem vi mÄste ta tag i pÄ EU-nivÄ. Den fria rörligheten mÄste gÀlla för alla, oavsett sexuell lÀggning. Svenska samkönade par ska inte tappa sin legala status som familj nÀr de Äker frÄn ett europeiskt land till ett annat. Har de dessutom barn, och olyckan Àr framme, kan ett dilemma uppstÄ nÀr det gÀller regler angÄende anhöriga, vÄrdnadshavare och erkÀnnande av adoption som ett samkönat par.

Den orovĂ€ckande trenden sker inte endast i ett fĂ„tal stater inom och utanför Europa, den sker Ă€ven i Sverige. Sverigedemokraterna har pĂ„ flera sĂ€tt under mĂ„nga Ă„r bekĂ€mpat HBTQI+-personers rĂ€tt att leva sitt liv fullt ut. Sverigedemokraterna Ă€r det enda partiet som inte röstade ja nĂ€r Europaparlamentet röstade om att fördöma Ungerns HBTQI+ lag (SvD, 9/7). Men vi har sett liknande problem bland andra partiers lokalavdelningar dĂ€r bland annat Kristdemokraterna i Salem vill begrĂ€nsa HBTQI+-frĂ„gor i sexualundervisningen (SVT 2/9). 

Av den anledningen Àr det viktigare Àn nÄgonsin att vi fortsÀtter att kÀmpa för ett öppet samhÀlle dÀr alla har samma rÀttigheter. Vi tar kampen i alla de kommuner dÀr partier som SD försöker vrida tillbaka klockan. Det Àr upp till oss alla att se till att frÄgan fortsatt ligger högt upp pÄ den politiska agendan, bÄde lokalt, regionalt och internationellt. Centerpartiet stÄr stolt upp för allas rÀtt att Àlska den man vill, och vi fortsÀtter kÀmpa digitalt eller fysiskt. Vi ger aldrig upp striden.