POSK är beredd ta sitt ansvar

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, är en från partierna oberoende nomineringsgrupp i kyrkovalet till kyrkofullmäktige i Motala församling.

"Församlingen har en mycket bra och omfattande verksamhet och det är viktigt att den bibehålls och utvecklas, så att alla medlemmar, och inte minst våra äldre församlingsbor, känner trygghet och förankring i vår församling" skriver debattskribenterna.

"Församlingen har en mycket bra och omfattande verksamhet och det är viktigt att den bibehålls och utvecklas, så att alla medlemmar, och inte minst våra äldre församlingsbor, känner trygghet och förankring i vår församling" skriver debattskribenterna.

Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX

Debatt2021-09-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristus är ledstjärnan och målet ska vara att omsätta evangeliet i praktisk handling. Det centrala i församlingen är gudstjänstfirande, undervisning, diakoni och mission. 

För att få ett levande gudstjänstliv vill vi sträva efter att ge gudstjänstbesökarna ett ökat inflytande i gudstjänster och andakter. Kyrkvärdarna, som är ett av de äldsta kyrkliga ämbetena, har här en särskilt viktig roll att fylla genom att förbereda gudstjänsterna både med det praktiska och till dess innehåll, som till exempel läsning av dagens bibeltexter.

Barn- och ungdomsverksamheten anser vi alltid ska vara prioriterad, med konfirmation som målet för att ge de unga en kristen grund att stå på. Det är det uppväxande släktet som ska föra traditionen vidare och utveckla nya verksamheter i framtiden. Det diakonala arbetet vill vi stärka i form av ett diakonicentrum för att stödja människor som känner sig otrygga och ensamma. Vi har sedan länge ett bra ekumeniskt samarbete med övriga församlingar i Motala och det vill vi utveckla ytterligare.

Församlingen har en mycket bra och omfattande verksamhet och det är viktigt att den bibehålls och utvecklas, så att alla medlemmar, och inte minst våra äldre församlingsbor, känner trygghet och förankring i vår församling. Alla, oavsett bakgrund och ursprung, skall välkomnas och uppmuntras till delaktighet i gudstjänstlivet. Sång och musik ska ha en central plats i församlingsarbetet och kyrkomusiken tjänar ofta som en naturlig väg in i ett djupare gudstjänstliv.

Vi vill ta ansvar för församlingens kyrkor, församlingshem och övriga fastigheter som kyrkan förfogar över och att de vårdas väl. Även kyrkornas inventarier måste skyddas och vårdas. Församlingens kyrkor är från olika epoker, den äldsta är från medeltiden och den senaste är byggd så sent som för tre decennier sedan. Vi strävar efter att alla våra kyrkor ska vara öppna och tillgängliga för besökare så mycket som möjligt. I en tid av färre medlemmar och därmed en krympande ekonomi, är det viktigare än någonsin att vi använder våra byggnader och personella resurser så effektivt som möjligt. 

Motala församling skall vara en arbetsgivare som visar omtanke och uppskattning om sina medarbetare. Som ett naturligt led i detta vill vi sträva efter jämställdhet mellan könen inom kyrkans alla områden. Vi vill även stödja det förnämliga arbete som sker för att ständigt utveckla vår vackra griftegård.

Vi anser sammanfattningsvis att Svenska kyrkan ska ta aktiv del i det vardagliga samhällslivet och vara en medvandrare i livets alla skeden. Alla församlingsbor skall känna sig delaktiga i och berörda av Svenska kyrkans arbete i Motala församling. Vi som kandiderar som förtroendevalda till nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, är beredda att ta vårt ansvar för att leva upp till de målsättningar och inriktningar som här har redovisats.