Politiskt hyckleri av sossarna i Region Östergötland

Socialdemokraterna har i dagarna startat en namninsamling på nätet där man vill att folk ska skriva under en protest mot att Moderaterna på nationell nivå vill ge sjukvården mindre resurser.

"Det anmärkningsvärda med nedskärningarna i Östergötland är att det dessutom finns pengar" skriver debattskribenten.

"Det anmärkningsvärda med nedskärningarna i Östergötland är att det dessutom finns pengar" skriver debattskribenten.

Foto: Isabell Höjman

Debatt2022-02-06 13:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan ju verka sympatiskt. Problemet är att Socialdemokraterna själva senast i december fattade beslut om att Region Östergötland ska skära ner 275 miljoner kronor och att minska antalet anställda med 300 personer under 2022.

Moderaternas politik skulle förvisso innebära ännu mindre pengar till vården. Men att driva en kampanj mot nedskärningar när man själv bedriver samma politik är faktiskt inget annat än ett politiskt hyckleri.

Nu när valrörelsen närmar sig så kommer allt fler partier låta som att de vill satsa pengar och resurser på sjukvården och de anställda. Problemet är att i Östergötland så är alla partier, utom Vänsterpartiet, överens om stora nedskärningar på över en halv miljard kronor i sjukvården i Östergötland de kommande åren. 

Senast vid regionstyrelsen 8 december fattades det beslut om ekonomin där det tydligt framgår att man vill spara i sjukvården. Detta är bara första steget i besparingarna. För fler neddragningar är beslutade och kommer de kommande åren.

Det anmärkningsvärda med nedskärningarna i Östergötland är att det dessutom finns pengar. De senaste åren har man lagt över två miljarder på banken och man kommer fortsätta att lägga hundratals miljoner på banken varje år. 

Detta samtidigt som vi har långa vårdköer och personal som sliter ut sig med dåliga scheman och dålig arbetsmiljö.

Vänsterpartiet vill att vi ska använda de pengar som kommer in till regionen för en bättre sjukvård. De ska inte läggas på hög samtidigt som man genomför stora nedskärningar. Det gäller oavsett om det är socialdemokrater eller moderater som genomför nedskärningarna.