Replik på "Vi värnar demokrati och samhällsutveckling" (14/11):
Om endast gränsgrannar medges rätten att överklaga så kan varken intresseföreningar eller andra som blir påverkade göra sina röster hörda. Om det ska avgiftsbeläggas att överklaga och om den som förlorar målet ska betala rättegångskostnaderna själv så begränsas möjligheten till påverkan än mer. Den kommer i så fall endast vara förbehållen gränsgrannar med mycket välfylld plånbok. Ett stort hot mot demokratin!
I Motala kommer ett stort antal personer påverkas av de detaljplaner som nu granskas, inte enbart de som har en fastighet med direkt angränsande tomt. Det är lätt att ha åsikter och skrika sig hes när man inte själv blir direkt påverkad, precis som ni M-politiker nu gör.
Ni påstår att rätten att överklaga missbrukas rejält. Vad har ni för grund för detta uttalande? I fallet här i Motala, där intresseföreningen Varamons Vänner överklagat, så förhåller det sig så att Mark- och miljööverdomstolen i sitt domslut att ej tillerkänna föreningen klagorätt meddelar: ”Det får anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av Högsta domstolen. Mark- och miljööverdomstolen tillåter därför enligt 5 kap. 5§ lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar att beslutet överklagas”.
Mark- och miljööverdomstolens beslut brukar vanligtvis vara det slutgiltiga beslutet. Här anser dock domstolen att målet bör prövas av Högsta domstolen för att ge vägledning av rättstillämpningen. Anser ni att även det är att missbruka rätten att överklaga?
Vidare påstår ni att ”När vem som helst som inte ens berörs av ett ärende kan starta en förening och överklaga en detaljplan som godkänts av folkvalda politiker, representanter för allmänheten, då har vi ett hot mot demokratin”. Uttalandet visar verkligen på bristande kunskap! För att en förening ska ha rätt att överklaga så måste den ha funnits i minst tre år, ha minst 100 medlemmar plus lite andra regler som måste uppfyllas. Det är inte bara att starta en förening!
Det är just treårsregeln som Högsta domstolen ska ta ställning till då Motala kommun hemlighöll Lalandiaprojektet i flera år. Även om beslut har fattats av folkvalda politiker i demokratisk ordning så kan besluten faktiskt strida mot svensk lag. Rätten att överklaga politikers felaktiga beslut måste därför finnas kvar. Och visst hänger ni er åt Trump-fasoner. När det inte blir som ni vill då ska lagen ändras! Men med några fler års erfarenhet kanske ni kommer förstå demokratins värde.