Det finns däremot en sak som alla inte är överens om. Det är säsongen 2021/2022. Den politiska majoriteten (M, S, MP) har beslutat att inte spola någon is och konsekvensen av detta kan vara att en viktig verksamhet för Vadstena kommuns invånare hotas av att dö ut. Majoritetens politiker är inte beredda att satsa pengarna som krävs för att ge hockeyn och konståkningen en större möjlighet att överleva.
Jag vill jämföra detta hot om nedläggning av verksamhet med ett tidigare hot om nedläggning.
2014/2015 aviserades nedläggning av Folkhögskolans musiklinje då Folkhögskolan hade en svajig ekonomi. Musiklinjen hade då funnits vid Vadstena Folkhögskola i närmare 40 år. Musiklinjen har en stor betydelse för Vadstena och det var självklart att Vadstenas politiker skulle göra allt de kunde för att ta beslut som gav musiklinjen möjlighet att leva vidare.
Kommunstyrelsen beslutade hösten 2016 om ett engångsbelopp på 300 000 kr för att vara med och garantera utbildningens överlevnad. Folkuniversitetet tog över som huvudman och utbildningen går numera under namnet Vadstena Sång- och pianoakademi. Det var ett bra beslut och väl investerade pengar enligt mig, som då var en del av den politiska majoriteten i Vadstena.
Nu står vi inför läget att bevara en annan form av utbildning/utvecklande verksamhet. Ja, visst kan man väl säga så. Det handlar om en av Vadstenas föreningar som bidrar till att utveckla våra barn och ungdomar till goda samhällsmedborgare. Föreningen ger våra barn en värdefull fritid med fysisk aktivitet och en möjlighet att lära sig vikten av att samarbeta. Här är det laget före jaget och en plats för glädje och relationsbyggande.
Här träffas barn och ungdomar, ledare och föräldrar. Nyinflyttade familjer skapar kontakter i sin nya hemstad. Hockeyföreningen har funnits i Vadstena i 60 år, sedan 1961, och har vid två tillfällen bytt namn. Hockeyn är alltså äldre i Vadstena än musiklinjen är. Musiklinjen fick möjligheten att bli ännu äldre i Vadstena, låt oss hjälpa även hockeyn att bli äldre.
Hockeyföreningens ungdomar växer upp här och bör kunna få politikers stöd. Politikerna bör göra allt för att inte mista föreningen. Varje år har det spolats is. De flesta har sett det som en självklarhet, men det är klart att det kostar pengar varje år. I år vill inte den politiska majoriteten lägga de pengarna det kostar för att starta upp ishallen.
Det är sista rycket för ishallen innan renoveringen i så fall. Politikers dåliga planering och framförhållning är det som ställt föreningen inför ett nedläggningshot. Musiklinjen ”fick” 300 000 kr för att kunna överleva. Lägg 300 000 kr (troligtvis behövs inte så mycket) för att spola is i ishallen den kommande säsongen. Det är vad som garanterat skulle rädda HCWettern som förening.
Majoriteten skriver i juni: ”Ishallen hade is under säsongen 2020/2021 men isläggningen kantades av tekniska problem som ledde till att säsongen tvingades avslutas i förtid.” Det är inte sant. Sanningen är att isen låg en vecka längre än den vanligtvis brukar göra, som en liten kompensation för stängningen under pandemin. Det är riktigt illa när ledande politiker vilseleder våra invånare för att bädda för ett beslut som kommer att möta motstånd.
Frida Edholm, minoritetsföreträdare Konsensus – För Vadstenas bästa
Majoriteten svarar:
Vi är många som är glada för att planerna på en ombyggnad av Vadstenas ishall för framtiden tar form. Nu kommer vi att genomföra en stor investering på cirka 16,5 miljoner kronor. Hallen övergår från en B-hall till en A-hall (enligt ishockeyförbundets klassifikation).
Det är välbehövligt. Efter många års drift, de senaste åren på övertid, har både kylmaskineri och kylrören under isen gjort sitt. Läckage, kärvande ventiler, pluggade kylrör och annat gör varje nystart både dyrbar och riskabel. Det är dessa uppgifter som kommer från teknisk expertis, erfarna projektledare och kommunens egna sakkunniga som gör att vi inte ser att det är försvarbart att, som Konsensus gör, kräva att kommunen också ska satsa stora pengar, 300 000 kronor eller mer, på ytterligare försök att starta ett uttjänt maskineri och i bästa fall få ett par månaders drift.
Frida Edholm skriver ”I år vill inte den politiska majoriteten lägga de pengarna det kostar för att starta upp ishallen”. Så är det. Det finns ingen som helst garanti att det hela ska starta alls och kommunen har i så fall kastat pengarna i sjön. Det är skattebetalarnas pengar vi alla är skyldiga att ta ansvar för.
Naturligtvis innebär ombyggnationen att säsongen 2021-2022 blir speciellt krävande för alla som är engagerade i verksamheten. Men med en nyrustad ishall i sikte och med gott samarbete, även med grannkommunerna, tror vi att ännu fler lockas till hockeyträning, konståkning eller skridskoåkning för skolor och allmänheten.
Peter Karlsson, kommunalråd (M), Anders Hedeborg, kommunalråd (S), Tommy Kennberg, gruppledare (MP)