Svar på "Ett stort steg i fel riktning för Vättern".
Vättern är en fantastisk sjö som engagerar många! Vi konstaterar inledningsvis att vi är överens om att PFOS-halterna är förhöjda i vatten och fisk, att det är mycket viktigt att halterna i Vättern sjunker och därför behöver utsläppspunkter runt hela sjön åtgärdas.
Vi välkomnade därför Länsstyrelsens i Västra Götaland beslut om markavvattning med reningsverk och kontroller. Det innebär att mängden PFAS som idag släpps ut via Kärnebäcken till Vättern förväntas minska. Åtgärderna som nu föreslås kan därmed ses som en inledning till sanering av hela flygplatsområdet.
Även Vätternvårdsförbundet har i yttranden påtalat behovet av att åtgärda hela flygplatsområdet. Det vore att föredra att sanering av övriga områden och hotspots hade åtgärdats samtidigt, men vi förstår att det inte är möjligt inom det aktuella ärendet.
Vätternvårdsförbundet anser att det är bättre att åtgärder kan inledas snarast än ännu en utdragen process där inget sker. Ett fundamentalistiskt förhållningssätt som kräver att allt ska lösas på en gång och inte tillåter stegvisa förbättringar innan en sådan komplett lösning finns är uppenbart kontraproduktivt.
Vätternvårdsförbundet är en ideell förening med närmare 50 medlemmar. Bland dessa finns föreningar, intresseorganisationer, företag, kommuner, myndigheter (inklusive länsstyrelserna och Försvarsmakten) och universitet – dvs aktörer som nyttjar och påverkar Vättern.
Vårt mål är att bevara och förbättra Vätterns miljötillstånd samt arbeta för ett hållbart nyttjande och att säkerställa dricksvattenkvaliteten. Förbundets uppgift är att se till att undersökningar av miljötillståndet genomförs och att bedömningar baseras på fakta och uppfyller de kvalitetskrav som finns.
Vätternvårdsförbundets arbete finansieras huvudsakligen av medlemsavgifter samt genom uppdrag från Havs- och vattenmyndigheten. Medlemsavgifter från de tre Försvarsmakten-relaterade medlemmar utgör 2 procent av förbundets inkomst.
Förbundet har konsekvent varit öppna och tydliga med förbundets ståndpunkt gällande flygplatsområdet i yttranden och till dem som efterfrågat information. Våra synpunkter utgår alltid från vad som är bäst för Vättern baserat på fakta och satta miljömål för Vättern. Förbundet har inte påverkats av varken Försvarsmakten eller Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Det kan vara värt att påpeka att myndigheter och dricksvattenproducenter bedömer dricksvattenkvaliteten i Vättern som mycket god och ur det perspektivet är PFAS-halterna låga. Nuvarande PFAS-halter utgör således inget problem för dricksvattennyttjandet.
Vätternvårdsförbundet fortsätter arbeta för att åtgärder som bidrar till minskad tillförsel av PFAS till Vättern genomförs snarast.
Anders Hedeborg, vice ordförande Vätternvårdsförbundet
Per Hallerstig, förbundssekreterare Vätternvårdsförbundet
Friederike Ermold, fil dr
Malin Setzer, fil dr
Måns Lindell, fil dr
Sakkunniga Vätternvårdsförbundet