Angående artikeln ”Uppvaktar ministern tillsammans”, sid 6 MVT 28/10, och ”Lalandia sätter Motala kommun på kartan”, Opinion 1/11.
I en debattartikel låter Kåre Friberg (M) och Elias Georges (S) påskina att man absolut inte avser att specifikt diskutera överklagandeprocesserna vid sin kontakt med riksdagsledamöterna. Avsikten är enligt insändaren att ge en bild av ”resan som varit och nuläget”. De vill berätta om hur den kommande processen ser ut och hur de ska möjliggöra Lalandias etablering.
Nu stämmer inte det här med tidigare uttalanden i pressen. Kåre Friberg har för bara ett par veckor sedan, i samband med att Varamons Vänner beviljades prövningstillstånd hos Svea hovrätt, i lokalpressen kommenterat föreningens framgång med följande ord ”Det är bekymmersamt att överklagandeprocesserna tar lång tid. Vi är måna om att projektet kommer igång”. Om det sker inom lagens råmärken eller ej verkar ointressant för Kåre Friberg.
Den 28 oktober uttalar sig såväl Kåre Friberg som Elias Georges om att man kanske bör se över processerna (läs överklagandeprocesserna) och därför ska de göra gemensam sak och uppvakta riksdagspolitiker. Syftet är att få upp frågan om överklagandeprocesserna på bordet. De vill lyfta frågan så att det kanske kan förändras framöver. De vill alltså försöka att få till stånd en försämring av den demokratiska rättsprocessen.
Att i en demokrati försöka påverka riksdagspolitiker att förändra den i lag inskrivna möjligheten att överklaga kommunala beslut ter sig mycket anmärkningsvärt. Vi ska vara stolta över att vi lever i en demokrati och värna de demokratiska rättigheterna.
Genom såväl Varamons Vänner och ett stort antal privatpersoners överklaganden kommer svar att ges om kommunen hanterat allt korrekt eller ej. Det borde både politiker och tjänstepersonal emotse med tacksamhet. Målsättningen måste väl ändå vara att Lalandiaprojektet sjösätts på laglig grund.
Harriet Svensson