Är inte de stora företagen som livnär sig på skattepengar makthavare?
Friskolor kostar. Enligt artikeln ska Kunskapsskolan i Motala kunna ta emot ca 450 elever framöver. Det innebär att skolpengen för 450 elever försvinner från kommunen (lågt räknat 100 000 kronor per elev betyder att Kunskapsskolan erhåller 45 miljoner i intäkter per år från kommunen).
Frågor jag skulle velat ha svar på i artikeln är bland annat:
Vad innebär den utgiften för Motala kommun som redan tvingas till besparingar och ”effektiviseringar” av i princip samtliga verksamheter?
De kommunala skolorna står ju kvar med sina fasta kostnader för personal och lokaler trots att elevantalet, och därmed skolpengen, sjunker för dessa skolor. Är det risk för nedläggning? Om ja, vilka? Om nej – hur kan de klara att leva vidare med mindre pengar? Vad måste de då förändra i sin verksamhet?
Det är ju känt att friskolor har fler studiemotiverade elever och många friskolor har också därför sett möjlighet till färre lärare per elev än vad kommunala skolor har. Hur ser den vågskålen ut i Kunskapsskolan och Motalas övriga friskolor?
Dessa tre vinklar vore en journalistisk anständighet att belysa i en artikel om en verksamhet som i så stor grad påverkar kommunens ekonomi.
Maria Patrikson, t.f. ordf Vänsterpartiet Motala
Svar:
Jag välkomnar diskussioner om vår journalistik, det är en hjälp för oss att bli ännu bättre och vassare. I dag finns en rad olika åsikter om friskolor och det finns relevanta frågor att ställa. Det gör vi också. Hur kommunen påverkas ekonomiskt har vi belyst i tidigare artiklar, likaså den översyn som kommunen nu måste göra av sina egna skollokaler. Detta är frågor som vi kommer att fortsätta följa. Lärartätheten är en fråga som vi mycket väl skulle kunna titta på under hösten. Men även om vi gör den här typen av artiklar kan vi också ha bredden att göra reportage om en verksamhet där hundratals Motalaelever valt att gå.
Så tack för inspelet och jag lovar att vi kommer att fortsätta bevaka skolfrågorna i hela Motala kommun, oavsett driftsform.
Lina Handberg, chefredaktör MVT