För många barn som har en svår tillvaro hemma kan sommarlovet präglas av oro, ångest och depression. Även coronapandemins effekter och begränsningar – som arbetslöshet, distansundervisning, stress och sjukfrånvaro – har stor påverkan för vårt samhälle, vilket i förlängningen kan påverka barn och ungas hälsa och välmående.
Folkhälsomyndigheten konstaterar i en rapport att den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige har fördubblats jämfört med mitten av 1980-talet. Östergötland utgör inget undantag. Mellan perioden 2008 och 2017 tredubblades andelen tjejer som hade öppenvårdskontakt med den psykiatriska specialistsjukvården, medan andelen fördubblades hos killar.
Det är uppenbart att samhällets stöd hittills har varit otillräckligt för att möta behovet av hjälp mot psykisk ohälsa. Nu behöver hela samhället kraftsamla och samverka för att göra fler gemensamma insatser. Det fordras både förebyggande insatser för att motverka psykisk ohälsa, såsom att stärka skolan och skapa goda framtidsmöjligheter, men också särskilt riktade insatser för de barn och unga med störst behov av stöd. Därför behöver vi växla upp arbetet och förverkliga nya förslag som kan tackla ett av vår tids största folkhälsoproblem:
Varje elev i grund- och gymnasieskola ska erbjudas psykiska hälsosamtal. Idag erbjuds varje elev fysiska hälsoundersökningar inom ramen för elevhälsan. Hälsosamtal som syftar till att förebygga och identifiera psykisk ohälsa behöver därför öka i omfattning med bättre och snabbare möjlighet till remiss till barn- och ungdomspsykiatrin.
Samordna och individanpassa stödet i skolan. Med hjälp av intensifierad samverkan kan barnets behov sättas i fokus och en individuell och samordnad insats säkerställas. Vi socialdemokrater vill därför se en samverkansmodell mellan varje östgötsk kommun ochregionen, där skolan kan samordna och individanpassa stödet för varje elev som behöver det.
Säkerställ barnpsykiatrisk kompetens. Barn och unga med psykisk ohälsa som samtidigt lever med missbruksproblem, behöver mer samordnade och samtidiga insatser. Därför ska det ingå barnpsykiatriskt kompetens som stöd till denna målgrupp.
Öka tillgängligheten med hjälp av digitala lösningar. Digitaliseringens möjliggör nya sätt att öka tillgängligheten för de som behöver vård. Därför vill vi att samtliga östgötska kommuner ska ha tillgång till lättillgängliga tjänster gärna digitalt, där barn och unga kan vända sig till för få stöd och hjälp mot psykisk ohälsa. Samtidigt kan arbetsbelastningen för personalen minska, genom att processen effektiviseras.
Trots att sommaren och den välförtjänta ledigheten står för dörren, kommer inte den psykiska ohälsan att ta sommarlov. I vårt starka samhälle ska inget barn behöva vänta på att få rätt stöd och hjälp. Därför måste hela samhället kraftsamla i arbetet mot en av samhällets största folkhälsoproblem, nämligen den psykiska ohälsan bland barn och unga. Vi socialdemokrater, i både kommuner och regionen, är fast beslutna att få gehör för våra förslag som syftar till att stärka och utveckla arbetet.