Oavsett var det brister är lösningen att komma överens

Äldrevård handlar inte om politik, utan om att en stor grupp människor ska få en trygg och positiv ålderdom efter ett i många fall livslångt arbete, skriver Jan Andersson (SD).

Jan Andersson, gruppledare för SD i Motala

Jan Andersson, gruppledare för SD i Motala

Foto: Sofia Axelsson

Debatt2021-07-16 09:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När kommunen sist försökte privatisera Strömsborg misslyckades detta på grund av att vi Sverigedemokrater inte stöttade förslaget, mest på grund av att vi inte fick gehör för våra åsikter samt inte tillgång till information, i stort sett ett dåligt skött ärende av Alliansen. SD är ingalunda emot privatisering av någon form, dock ställer vi vissa krav.

Vi i SD fick till slut veta att kommunen tappat sju miljoner (vad dessa sju miljoner bestod av fick vi aldrig veta, var det personalkostnader, drift eller annat?) för att vi inte hörsammade Alliansens förslag. Vi anser dock att man inte kan räkna allt i pengar. Vissa saker får kosta, här om någonstans gäller en konservativ försiktighetsprincip då det främst handlade om gamla människors väl och ve. Som vågmästare var frågan besvärlig då vi i princip endast hade en referens, Alliansen, de övriga partierna med S i spetsen har ju dyrt och heligt lovat att inte diskutera med SD på grund av, som de hela tiden hänvisar till, värdegrund.

Att bedriva kommunalpolitik på detta sätt kan väl knappast bli någon framtidssaga. Äldrevård handlar inte om politik, utan om att en stor grupp människor ska få en trygg och positiv ålderdom efter ett i många fall livslångt arbete.

I Strömsborgsärendet kunde frågan ställas, vilket vi gjorde, hur mycket Attendo totalt kunde tjäna på en sådan affär, de är ju affärsdrivande. Kunde kommunen själv driva äldreboende och spara på något sätt, var en fråga som aldrig diskuterades.

Varför det gått så snett med Nämndemansgatan kan man ställa många frågor om. En slutsats vi kan göra när vi har studerat kommunens upphandling är att förfrågningsunderlaget är fullt av brister, och detta väcker en hel del funderingar. Även det svar Attendo gav när det gällde kostfrågor väcker också sin frågeställning.

När det gäller äldrevården är det tydligen relevant att klaga på den privata driftformen. Här är det S och V med MP som släpvagn, som alltid gör det. Att det skulle förekomma samma klagande på den kommunala verksamheten är nästan en utopi. Man kan fråga sig varför? Vi är inte övertygade om att det är relevant i alla fall. Så vad är egentligen problemet?

Det är alltid bra att människor regerar på det missnöje som förts fram och åtgärder måste då vidtas snarast. S och V påstår ensidigt att privatisering av äldrevården är av ondo medan den kommunala är en framgång, men så enkelt är det inte.

Här är det en fråga om att kommunen inte kan svara upp till en upphandling som på sikt tryggar boendet för de äldre samt skapar en vettig arbetssituation för personalen. Ja, är det så eller är det bara ett sätt för Attendo att skapa större vinster? Att avgöra detta och de kontrakt som är skrivna må väl en utomstående se över och utreda var det brister. Om det beror på Attendo enbart, måste problemen åtgärdas med det snarast. Vägrar de eller inte hörsammar och ser till att situationen inte ändras, må väl avtalen brytas. Visar det sig dock att det beror på en svag kontraktsskrivning, då är problemet större. Oavsett var det brister är bästa lösningen att komma överens, så att vi får en funktionsduglig drift av Nämndemansgatans äldreboende.