Nya scheman väntar många anställda i kommun och region

Även om syftet med 11-timmars dygnsvila är att värna de anställdas hälsa och ett hållbart arbetsliv har kritiken inte låtit vänta på sig, skriver insändarskribenten.

Även om syftet med 11-timmars dygnsvila är att värna de anställdas hälsa och ett hållbart arbetsliv har kritiken inte låtit vänta på sig, skriver insändarskribenten.

Foto: Dennis Pettersson

Debatt2023-05-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya scheman väntar i höst för många medarbetare som är anställda inom kommun och region i Motala. Detta efter att parterna i den offentliga sektorn har enats om nya skärpta, regler efter kritik från EU.    

EU-direktivet handlar om 11-timmars dygnsvila per 24-timmar. Möjligheterna för vila och återhämtning förbättras med de nya reglerna. Bra i kampen för de enskildas hälsa, ett gott arbetsliv och en säker välfärd, men samtidigt en utmaning för arbetsgivarna. 

Drygt 1 500 kommunanställda i Motala – undersköterskor, skötare, vårdbiträden, personliga assistenter och brandmän med flera - berörs av nya scheman. Nyanställningar är att vänta med ökade kostnader till följd i redan svåra tider. Hur arbetar Samverkan för Motala med dessa frågor?  

Även om syftet med 11-timmars dygnsvila är att värna de anställdas hälsa och ett hållbart arbetsliv har kritiken inte låtit vänta på sig.

Bland andra har brandmän på räddningsstationen i Motala gjort sina röster hörda i lokalmedia. De hör till dem som arbetar dygn. Den nya regeln innebär att medarbetarna inom räddningstjänsten får fler arbetspass och därmed kortare, sammanhängande ledighet. Enligt en enkät som brandmän i Sverige svarat på är 97 procent beredda att överväga ett karriärbyte till följd av nyordningen. Om så skulle ske är det är ett farligt spel som i förlängningen hotar hela vårt civilförsvar.    

De fackliga organisationerna står bakom de skärpta reglerna för dygnsvila och påvisar att arbetsmiljön för de anställda stärks liksom säkerheten i verksamheterna. 

Ute bland de anställda gror dock oron över hur deras nya scheman kommer att bli och det bävas över personalförsörjningen. Det är ont om vikarier. Många är de som rycker in och jobbar på lediga dagar eller stannar kvar längre efter arbetat pass.

Möjligheterna att göra undantag från EU-direktivet är mycket begränsade. 

Stora krav kommer att ställas på arbetsgivarna att göra hållbara arbetsscheman. Delade turer försvinner, något som vi Socialdemokrater strävat efter länge. 

På lasarettet i Motala berörs 378 anställda (i heltidsmått) av dygnsviloregeln liksom många medarbetare i privat vård- och omsorgsregi. 

Kompetensförsörjningen blir extra utmanande när arbetsgivare i flera olika branscher slåss om samma personer.

Arbetskraft finns i vår kommun, enligt kommunens kompetensförsörjningsplan för 2024, men det råder brist på kompetenser. Är utbildningssatsningar på gång? Hur ska styrande politiker i Motala agera för att trygga välfärdstjänsterna nu och framåt?

Lena Westerlund (S) Kommunstyrelsen