Vi hoppas att alla är överens om att det viktigaste beslutsunderlaget inför en investering är hur investeringen påverkar kommunens driftsbudget. Investeringens storlek kan sticka i ögonen men om räntor och avskrivningar på investeringen täcks av ökade intäkter och inbesparade kostnader, blir ju konsekvensen av en investering att den inte inkräktar på andra satsningar, som kommunen anser vara nödvändiga.
Hallgruppen har tagit fram en kalkyl på vad en ny ispist, ny sidobyggnad och en överbyggnad skulle kosta. Kalkylen bygger delvis på offerter, delvis på inhämtade uppgifter om vad liknande hallbyggen i närtid kostat. Kalkylen landar på cirka 88 mkr och inkluderar utgifter för projektledning, konstruktionsarbete mm. Bandyklubben har utfäst sig att bidra med 6 mkr i form av sponsrat material och ideellt arbete. Utgifterna för investeringen har fördelats på de tre delarna av investeringen.
Nedan kommenterar vi kortfattat hur driftsbudgeten påverkas dels av själva hallbygget, dels av sidobyggnaden. Investeringen, som avser en ny ispist kommenteras ej, eftersom denna investering inte har ifrågasatts. Hallgruppen bedömer att livslängden på föreslagen hall och sidobyggnad är cirka 40 år och att räntekostnaden långsiktigt uppgår till i genomsnitt 2 procent. Med dessa förutsättningar blir belastningen på kommunens driftsbudget 3,5 procent av investerat belopp.
Men kommunens driftsbudget påverkas även positivt av ett hallbygge och bygget av en sidobyggnad. Den största besparingspotentialen avser elkostnaderna. Men även personalkostnader och underhållskostnader reduceras. Till detta kommer att hyresintäkterna från IFK och andra ökar.
Redogörelsen för våra beräkningar har av utrymmesskäl inte fått plats i denna komprimerade insändare. I stället hänvisar vi till IFK:s hemsida, där den fullständiga insändaren redovisas.
Så till sist något om de samhällsekonomiska effekterna av ett uteblivet hallbygge. Utan en överbyggnad kommer det inte att vara möjligt att fortsätta bandyverksamheten på nuvarande nivå, vilket medför att ett antal spelare och ledare med deras respektive söker sig till andra orter.
IFK kommer inte heller att kunna betala löner i samma utsträckning, som i dagsläget, till de spelare och ledare som blir kvar. Effekten av detta blir ett icke obetydligt skattebortfall för Motala kommun. En annan samhällsekonomisk effekt är att bandyintresserade ungdomar söker sig till andra orter, som kan erbjuda bandygymnasium med tillgång till en hall.
Som framgår av nedanstående sammanfattning innebär en hall och en ny sidobyggnad en ytterst marginell belastning på kommunens ekonomi och om man beaktar de samhällsekonomiska effekterna ser kalkylen ännu bättre ut. Beslutet om en investering i en aktivitetshall brådskar. En hall måste vara på plats till säsongen 2021/22. Annars drabbas bandyklubbens verksamhet allvarligt.
Sammanfattning Väderskydd Sidobyggnad
Utgift brutto 50 mkr 22 mkr
Insats IFK 6 mkr
Utgift netto 44 mkr 22 mkr
Årlig kostnad
Avskrivning 40 år 1 100 000 550 000
Ränta 440 000 220 000
Kostnad investering -1 540 000 -770 000
Ökade intäkter, inbesparingar
Personal +300 000
El +750 000
Minskat underhåll +200 000
Ökade hyror +300 000 +100 000
+1 350 000 +300 000
Kostnad/år för
kommunen -190 000 - 470 000
Jämför med samhällsekonomisk effekt som torde vara minst +1 000 000 kr
Hallgruppen i IFK Motala Bandyklubb
Bo Ribers
Lars Johansson
Pär Beckne
Pär Höckert
Fotnot: En längre version av debattartikeln finns på www.ifkmotalabandy.se.