Nu tar vi nästa steg för att höja a-kassan

Coronapandemin visade betydelsen av en stark arbetslöshetsförsäkring som ger trygghet åt löntagarna.

Vi går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin, skriver debattörerna.

Vi går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin, skriver debattörerna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2022-05-27 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu ser vi effekterna av Putins olagliga krig mot Ukraina med höjda priser och fortsatt ekonomisk osäkerhet. Svenska folket ska inte behöva bära den kostnaden eller otryggheten ensamma. Vi ska stärka Sverige. 

Därför vill vi socialdemokrater höja ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. Vi går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin. Löntagare som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden ska kunna få ut 80 procent av sin lön i ersättning under tiden som man ställer om till nytt jobb.

Genom korttidsarbete och en förstärkt a-kassa kunde vi under pandemin säkra tryggheten för vanligt folk och hålla hjulen snurrande i svensk ekonomi. Både löntagare och företag kunde övervintra krisen. Nu ser vi en urstark återhämtning på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten sjunker snabbt och är redan lägre än innan krisen. Framtidsoptimismen ökar inom näringslivet och antalet nyanmälda jobb är fler än någonsin tidigare.

Annorlunda var det efter finanskrisen. Bland det första Moderaterna gjorde när de kom till makten 2006 var att chockhöja avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen och försämra villkoren. I ett slag föll medlemskapet och över en halv miljon människor lämnade a-kassan. När finanskrisen slog till var det alltför många som stod utanför arbetslöshetsförsäkringen och helt saknade inkomsttrygghet när de blev av med jobbet.

Tyvärr verkar det inte heller som att högern lärt sig något av sina tidigare misstag. Trots höjda priser för vanligt folk så vill Moderaterna sänka ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. För byggnadsarbetaren som tjänar 33 000 kronor i månaden skulle en (M)-regering med stöd av (SD) kunna innebära upp till 7 000 kronor mindre i månaden.

Under för lång tid fick tryggheten för hårt arbetande människor stå tillbaka. Men vi socialdemokrater vet att samhället är som starkast när vi möter utmaningar tillsammans. En stark a-kassa är en fråga om respekt för vanligt folk, byggd på tanken om plikt och rätt. Man ska kunna betala hyran medan man söker nytt jobb och inte hamna i fattigdom. 

Därför behöver vi nu ta nästa steg och permanent höja ersättningen i a-kassan.

Sverige ska ha trygga försäkringar och pensioner som går att leva på. Det är en central del av den svenska modellen som har byggt Sverige och svensk ekonomi stark. Vi behöver fortsätta stärka Sverige och öka tryggheten för vanligt folk.