Vi tittar på hur vi kan genomföra det arbete vi gör på ett bättre sätt. Den tid som vi inte är med den enskilde, behöver vi göra förändringar kring. Vi har för mycket tid som inte ger mervärde för den enskilde brukaren eller verksamheten. Vad kan vi göra på annat sätt? Vad kan vi ta bort? Vad kan någon annan göra? Fokus ska vara medborgarens behov och att i övrigt minska kringtiden och se vad som går att förändra, förbättra, eller ta bort.
Sedan 2016 samarbetar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kommunal om projektet Heltidsresan för att heltidsarbete ska bli norm. Det innefattar också att vi har en ambition att arbeta bort delade turer. Det är i högsta grad en jämställdhetsfråga eftersom fler kvinnor än män arbetar deltid. Heltidsarbetande kvinnor blir mer ekonomisk oberoende och får en högre pension om man har möjlighet att arbeta heltid. Sedan i april i år finns det en handlingsplan hur Motala kommunen ska kunna tillskapa fler heltidsarbetsplatser inom framförallt äldreomsorgen och hemtjänsten.
Den omfattande digitaliseringen inom kommunen, som Alliansen Motala har initierat, får genomslag även inom det sociala området. Digital nyckelhantering är redan genomförd. Nya inslag som är på gång är bl a automatiserad läkemedelshantering, läkemedelsrobotar för en ökad självständighet för vårdtagare och för att frigöra tid för hemtjänstens och hemsjukvårdens personal. Vidare automatisering av ekonomiskt bistånd, orosanmälning som e-tjänst och slutligen digital signering vid insatser inom särskilda boenden, hemsjukvård och gruppboenden.
Enligt äldreplanens intentioner att lägga tyngdpunkten på förebyggande strategi, vill vi nu gå vidare med ett bredare äldrefokus. I socialnämndens verksamhetsplan för nästa år prioriterar Alliansen Motala en utveckling för ett friskt åldrande och en mer hälsoinriktad omsorg. Det innefattar bl a social gemenskap, fysisk aktivitet, goda matvanor och god tillgänglighet i boende och fysisk miljö.