Lalandia meddelade den 22 januari att de inte skulle förlänga avtalen med Motala kommun. Enligt artikel från den 23 januari i MVT tycker Mark Henriksson (M) att kommunen varit proaktiv och duktiga i hanteringen av överklaganden. Oppositionsrådet Elias Georges (S) anser att kommunen ska arbeta vidare med detaljplanearbetet i Lalandiaprojektet.
Naturskyddsföreningen i Motala anser att det är dags att tänka om och utveckla nya strategier för kommunens sjönära områden med riksintressen utmed Vättern. De fem detaljplanerna jämte miljökonsekvensbeskrivning som kommunen gick ut med samråd för i april 2018, skulle hanteras i ett sammanhang. Syftet var att möjliggöra en större besöksanläggning med badland/Aquadom, kommunal simhall och 550 semesterbostäder.
Juridiska experter, som kommunen anlitat, ansåg att det bland annat var svårt att motivera att strandskydd skulle upphävas. De sjönära planområdena invid Vättern hänger ihop med etableringen av vattenanläggningarna i sin helhet. Lalandia meddelade att finansieringen av anläggningarna skulle ske genom att ett stort antal semesterbostäder skulle säljas före byggnation av badlandet/Aquadomen. Då Lalandiaprojektet havererat och de det inte finns någon juridisk koppling till Lalandia att etablera en anläggning i Motala, faller syftet med de fem detaljplanerna bort. Det saknas argument för att planera för 550 semesterbostäder för icke permanent boende på den begränsade yta som finns tillgänglig.
Det är dags för kommunen att fokusera på att faktiskt lyssna på invånarna och skapa en hållbar samhällsplanering för Varamon. Naturskyddsföreningen i Motala föreslår att kommunen tar fram en fördjupad översiktsplan för de sjönära områdena utmed Vättern, från södra till norra kommungränsen. En sådan plan skulle kunna ge möjlighet att ta hänsyn till både rättsliga och miljömässiga aspekter samt medborgarnas synpunkter på utvecklingen av området.
Naturskyddsföreningen i Motala - Opinionsgruppen